RO EN

Един уникален проект "Четене от самото начало" - какво постигнаха деца, учители, библиотекари

Искаме да ви разкажем за един невероятен проект, с който се запознахме през 2016 г. – „Четене от самото начало“, реализиран с  група деца от ЦДГ „Радост“ Пазарджик.

Това е проект, продължил 4 години, през които с децата от групата систематично и последователно са провеждани дейности и инициативи, които да създадат малки читатели, обичащи книгите и готови за първи клас.

Важно е да се отбележи, че това не е платена или финансирана програма, нито пък е инициирана от министерството на образованието, инспекторати, общини. Проектът е резултат от идеята и усилията на 1 библиотекар, 1 учител и 1 директор на детска градина.

Разбира се, за да се реализира, в него се ангажират родителите, детски автори, служители в музеи, библиотеки и преди всичко децата. Всичко това, да повторим, не е изисквало допълнително финансиране, а целенасоченост, отдаденост, въображение и любов.

 

 

Какви са целите на проекта? Ето някои от тях:

       1. Възпитаване на навици за четене при децата от ранна възраст и развитие на езикова компетентност.

       2. Развиване на познавателните способности, творческото въображение и мислене, комуникативните способности на детето.

       3. Развиване на емоционалната отзивчивост у детето.

       4. Обогатяване на отношенията между дете–родител в опити за диалогично емоционално общуване.

       5. Развиване на толерантност /способност за разбиране и приемане на гледната точка на събеседника/.

 

 

Какви са резултатите?

Децата много непринудено се научават да четат, за изненада на родителите си. В края на проекта 88% от децата в групата четат, а другите 12% проявяват силен интерес към четенето.

Те започват да се състезават кой чете по-добре и по-бързо, носят книги в групата. Едно от децата дори научава целия пантеон на боговете от гръцката митология и носи всеки ден книгата „Древногръцки легенди и митове“, за да четат и в групата.  Започва по-активно да се чете и в семейството. Резултатите  на децата в градината са отлични. Участията на децата навън ги правят много комуникативни и освободени. Те общуват с непознатите възрастни свободно, не се притесняват да задават въпроси, ако изникне нещо, което искат да разберат.

 

Ето и още информация от човека, на когото е хрумнала идеята за проекта – Недка Русекова, библиотекар с 41 години трудов стаж. Работила е в отдел „Заемна за възрастни”, читалня „Хуманитарни науки“ и последните 8 години в детския отдел на регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“, гр. Пазарджик.

 

г-жа Недка Русекова - библиотекар


Откъде дойде идеята за проекта?

- Идеята за проекта дойде след едно обучение в Гьоте институт. Колеги от Германия споделяха своя опит от работата с деца от предучилищна възраст. Ане Марк-Бюрман и Улрике Вебер споделиха, че в Германия все по-малко се чете и че библиотеките са тези, които могат да създадат интерес към четенето сред деца от най-ранна възраст. Стана ми интересна идеята и реших да я приложа и в нашата библиотека.

 

Как задействахте проекта?

- Най-напред искам да уточня, че това е проект – споразумение, което значи ,че не е финансиран. Не беше лесно да се намери партньор, но когато има желание, нещата се случват. Споделих наученото с нашата редовна читателка г-жа Кръстинова , която след това идваше с мен и на други квалификационни занимания в Гьоте институт . Тя е детска учителка в ЦДГ „Радост“ в града. Прегърна идеята изцяло и заработихме.

 

Какви бяха етапите?

- Проектът е разработен в три тематични модула:

3–5 г. Книжката като играчка.

5–6 г. В света на приказките.

6–7 г. Място за усвояване на знания.


Към всеки модул има разработен календарен план на дейностите.

В първия модул библиотеката беше мобилна – т.е. идваше в детската градина. Предоставяхме периодично сандъче с подходящи заглавия в групата.

Дейностите включваха: разказване по картинки и разглеждане на книжките, библиотекар четеше приказка веднъж месечно, оформихме зона на бук кросинг зона за родители.

 

Четене на приказки в градината


Във втория модул бяха включени посещения в библиотеката.

Дейностите включваха:

- Отбелязване на Световния ден на детската книга с карнавал на приказните герои.

- Представяне на книжката на Петя Александрова „Може би съм рибка мамо“.

- Празнуване на Ден на християнското семейство – на този празник децата получават своята читателска карта. И много други.

 

Алиса в Страната на чудесата има рожден ден!


Библиотеката – място за усвояване на знания, е третият модул от проекта. В него бяха реализирани множество дейности:

- Посещение и запознаване на деца и родители в библиотеката.

- Рожден ден на литературен герой.

- „Възрожденско училище“ – запознаване на децата с „Рибния буквар“, с портрети на видни възрожденци.

- Посещение на опера „Вълкът и седемте козлета“ в София.

И още ред други инициативи.

 

Колко е хубаво в библиотеката!


Как реагираха децата?

- Децата с удоволствие идваха в библиотеката. Създадоха се много добри отношения между библиотекари, учители, родители и деца. Някои семейства продължават да идват и да заемат книжки.

 

Получихте ли подкрепата на родителите?

- Разбира се, те винаги присъстваха на събитията, организирани от децата, детската градина и библиотеката.

 

Какви бяха крайните резултати?

- Работата по проекта дава възможност на децата да докосват книжката; да я разглеждат и пазят; да свикват с книгата; да преживяват вълшебството на приказките; да развиват въображението си и да обогатяват речника си; да откриват света на книгите и да стават любознателни читатели; формират навици за четене чрез игри и забавления.

През учебната 2016/2017 г. проектът продължава с деца от първа група в същата детска градина.


Ако искате повече информация за проекта, можете да се свържете с г-жа Кръстинова тук: ekaterina.krastinova@abv.bg 


Още за проекта - "Четене от самото начало" - интервю с г-жа Екатерина Кръстинова, главен учител в ДГ "Радост" - Пазарджик


100 игри за света и буквите
100 игри за света и буквите

Цена: 11,90 лв.

Нова цена: 10,70 лв.

Купи сега
100 игри за природата и числата
100 игри за природата и числата

Цена: 10,90 лв.

Нова цена: 9,80 лв.

Купи сега
Логически загадки
Логически загадки

Цена: 10,90 лв.

Нова цена: 9,80 лв.

Купи сега


Още по темата:

На учителите - благодарим ви и простете

Най-добрите учители, които познавам


Оцвети морето
Оцвети морето

Цена: 5,00 лв.

Нова цена: 4,50 лв.

Купи сега
Оцвети селото
Оцвети селото

Цена: 5,00 лв.

Нова цена: 4,50 лв.

Купи сега
Табло Азбука в картинки
Табло Азбука в картинки

Цена: 7,90 лв.

Нова цена: 7,10 лв.

Купи сега

Виж следващата новина
Една уникална Детска къща и историята на бебето Иван
Една уникална Детска къща и историята на бебето Иван


Проектът Детска къща стартира през 2011 г., когато възниква идеята фондацията да построи истински дом, в който деца, разделени от своите родители, да бъдат отглеждани с много обич, адекватна грижа и внимание. Като резултат от дългогодишните усилия на екипа на фондацията и благодарение на огромната подкрепа на индивидуални и корпоративни дарители, Детска къща посрещна първите си обитатели през януари тази година. Нейният капацитет е 6 до 8 деца до 7-годишна възраст, които престояват в къщата, докато изчакват да бъдат осиновени, настанени в приемно семейство или върнати при биологичните си родители.


 


Според нормативите, които регламентират грижата за деца без родители, този дом се нарича център за настаняване от семеен тип. На територията на нашата страна има няколко такива центъра, но в нито един от тях не се прилага моделът, който съществува в тази Детска къща. В нея живее истинско семейство, което е подкрепяно от специализиран екип. Постоянният контакт на децата с един и същ възрастен е изключително важен за тях, за да растат здрави, сигурни и щастливи и да развиват своя потенциал и опознавателни способности.


 


В момента в Детска къща живее семейство Силвия и Ивайло Иванови заедно с малката си дъщеря. Те (и допълнителен екип от специалисти) се грижат за 6 бебета  Децата се отглеждат според най-добрите стандарти за грижа и тяхното развитие се следи от психолог и специалист по ранно детско развитие.


 


По същество в Детска къща се предоставя услуга, чиято стойност частично се покрива от общинския бюджет. Фондацията има нужда от финансова подкрепа, за да дофинансира издръжката на центъра, да гарантира пълноценното развитие на децата и адекватното посрещане на техните нужди.