Как да подготвите детето си за (най-)първия учебен ден

Как да подготвите детето си за (най-)първия учебен ден


Промяната в живота на детето, което тръгва на градина или училище, е значима и огромна в неговите очи.

Ето няколко насоки как да облекчите този стресов за всички момент:

 

Разказвайте на детето си за градината или за училището. Важно е да разбере, че не го пращате на място, далеч от дома му, а на място, на което ще научава нови неща, ще играе игри и ще развива нови взаимоотношения – с учителки и другарчета. Бъдете реалистични и говорете само за неща, които знаете със сигурност. Никой няма да има полза, ако след първите няколко дни детето ви се разочарова заради прекалено „розовата“ картинка, която сте му описали.

 

Разберете и коментирайте с детето как ще протича един негов ден в градината/училището. Например: когато всички деца се съберат, ще закусвате, после ще четете, след това ще играете и т.н. Така то ще се чувства подготвено и няма да се притеснява толкова от промяната. Децата обичат познатите, сигурни неща. Предварителното запознаване ще ги накара да се чувстват по-спокойни.

 

Пазарувайте учебни материали заедно. Купете моливи и гумички с любимите анимационни герои. Съобразете се с исканията на детето, а ако те са в разрез с инструкциите от училище – обяснете му какво се очаква да се върши със съответните материали – така ще му дадете още малко информация за бъдещото ежедневие.

 

Общувайте с учителката на детето ви редовно. Вие можете много да допринесете за успеха мув училище, но за това трябва да сте информирани. Открийте с какво можете да помогнете на детето, но и на учителя в този двустранен процес.

 

Не прекалявайте в общуването с учителката на детето ви. Вярно е, че за вас това е вълнуващ момент, свързан с най-скъпото ви на този свят. Но отчитайте факта, че госпожата се грижи за над 20 деца, всяко със своите специфични нужди и комуникира с още минимум 20 родителя. Пестете нейното време и нерви, защото така тя ще е по-полезна на детето ви.  

 

Интересувайте се как е преминал денят в училище. Това може да бъде много трудно, особено за майките на момчета. Все пак не се отказвайте, защото така показвате на детето си, че то ви интересува. Задавайте правилните въпроси. (вижте и статията "7 въпроса, които да зададем на детето си след училище").

За да улесните и развиете общуването с малкия ученик, по-скоро питайте за неща, които са интересни на него, а не на вас. Питайте го дали е станало нещо смешно, или пък нещо тъжно, а може би нещо тревожно. Обсъдете ситуацията, запомнете имената на децата от класа му. Така следващия разговор може да започнете не с „Как беше днес в училище?“, а с „Коко и Пепи днес караха ли се?“.

 

Наблюдавайте детето си. Обръщайте внимание както на физическото му здраве, така и на поведението и настроенията му. Понякога стресът от новото ежедневие води до чисто физически оплаквания – главобол, задух, стомашни проблеми. Важно е да разберете точната причина – ако е болест – лекувайте я, ако е промяната, опитвайте се да помогнете на детето да свикне с разговори, обсъждане и дори съдействието на учителя. Но е възможно детето да е жертва на тормоз – тогава трябва да се намесите незабавно – като потърсите отново помощта на учителя и евентуално родителите на замесените деца.

 

Бъдете търпеливи. Възможно е детето ви да изпадне в истеричен пристъп, след като го вземете от училище. Като поводът може да е съвсем незначителен. Възпрете справедливия си гняв и разберете, че нервната му система е била подложена на огромно изпитание – общуване с още поне 20 непознати деца, приемане на нов модел на ежедневие и комуникация, да не говорим за учебния материал. Прегърнете го, успокойте го, приласкайте го. Оставете го да си почине по любим за него начин – с играчка, филмче или съвместна игра. 


Още по темата:

Ужасният, прекрасен първи учебен ден

Идеи за подарък за първия учебен ден

Детето тръгва на градина, какво да очакваме