Как да възпитате у децата любов към ученето – 5 идеи за родителите

Как да възпитате у децата любов към ученето – 5 идеи за родителите

Спомняте ли си с какъв ентусиазъм децата отиват на училище в първия учебен ден! Харесва им всичко – училището, звънецът, учителката и разбира се, самият процес на усвояване на нови знания.

Но с преминаването в по-горни класове това се променя, и то не към по-добро. Какво може да се направи, за да се обърне тази тенденция? Ето няколко идеи, които включват и използването на устройства.

1. Започвайте рано, хвалете често

Докато са малки, децата лесно се въодушевяват от най-малките поводи – играят си с пясъка, с кубчетата или просто разглеждат ръцете си. Поддържайте този ентусиазъм. Ако детето ви се удивлява от размера на камиона или от формата на паяжината, възползвайте се от тази емоция и задавайте въпроси: „Колелата на камиона са кръгли. Какво още е кръгло?“, или: „Интересно – как ли изглежда паякът, който е изплел тази паяжина? Хайде да го нарисуваме!“.

Светът около нас е пълен с приключения – разходка в гората, посещение на музея или дори возене на автобус, които може да ни научат на много интересни неща.

Как да използвате технологиите:

— Търсете и четете на децата интересна информация от таблета.

Децата обожават филмчетата – предложете им клипчета, които да са образователни, например Khan Academy, Vsauce и SciShow. Питайте ги какво гледат приятелчетата им.

2. Давайте пример

Покажете на децата си какво правите, когато срещнете нещо неизвестно и любопитно. Например – проверявате в гугъл. Но понякога можете да получите информация и извън интернет – като питате други хора или отидете на място, където можете да я получите – в музея.

Това е не само интересно и весело, но и показва на децата, че възрастните също се учат. Споделяйте и трудностите, които срещате в процеса на получаване и/или прилагане на новите знания: „Никога досега не съм правил тези упражнения и мисля, че ги правя грешно, но потърсих помощ и ще се усъвършенствам“. Когато допускате грешки, вие ги учите как да ги преодоляват и да ги използват за придобиването на опит.

Как да използвате технологиите:

— Намерете ресурси, които можете да използвате заедно – настолни игри, приложения. Когато детето види, че вие също научавате нови неща, ще се мотивира и окуражи.

3. Не бъдете такива всезнайковци

Често хората си мислят, че за да научат децата си на нещо, трябва да имат отговор на всеки техен въпрос. Всъщност не е така. Не бъдете експерт по всичко, бъдете изследовател, дайте възможност на децата си да ви научат на нещо.

Ако детето ви изненада със знанията си, не му казвайте само едно „Браво!“, бъдете по-конкретен в похвалата си. Старайте се да измисляте предизвикателства, които да преодолявате заедно – да оправите вратичката на шкафчето, да изпробвате нова рецепта, да изберете най-подходящия домашен любимец. Покажете на детето стъпките в решаването на всеки проблем – събиране на информация, анализ, действие.

Как да използвате технологиите:

— Проучете различните мнения, които съществуват по дадения въпрос – така децата ще се научат да възприемат критично това, което слушат и виждат. Покажете им как се прави проверка на фактите и колко е важно да се проверява достоверността на всяка информация.

— Гледайте документални филми на различни теми. Това не само ще увеличи знанията, но ще укрепи и привързаността.

4. Работете над така наречените „меки умения“

Разбира се, всички ние бихме искали децата ни да са силни по математика, научните дисциплини, да пишат грамотно и да четат великолепно. Но изключително важни за успеха на децата ни се явяват едни по-различни умения – добротата, емпатията, упорството и целенасочеността.

Вие можете да бъдете пример и в тези неща. Можете да разказвате на децата си ситуации, в които се е налагало да работите над междуличностните отношения. Не забравяйте, че е ваша отговорността да научите децата да поемат отговорност, да сдържат думите си и да познават силните и слабите си страни.

Как да използвате технологиите:

— Избирайте филми, анимации, предавания, в които се говори за определени черти на характера.

— Научете ги как да комуникират ефективно и уважително в интернет.


5. Поощрявайте самостоятелността

Много е важно да разрешавате на децата да пробват, да грешат и да пробват отново. Разбира се, в рамките на разумното. Не само академичните знания са важни.

Децата трябва да имат практични умения за живота, например: да организират събиране с приятели, да приготвят сандвичи, да планират пътя си до определена точка и т.н.

Осигурете им определена независимост – няма нищо по-ценно от личния опит.

Как да използвате технологиите:

Възползвайте се от онлайн интересите на детето, за да обсъдите важни теми, например ако видите дъщеря си да се възхищава на новата модна линия на Риана. Обсъдете колко важно е присъствието на самата певица, разкажете ѝ за ролята на брандинга, за предприемачеството.

Всяка вечер организирайте предизвикателство – кой ще разкаже най-невероятния факт, който е научил през деня. Туитър е неизчерпаем източник на такива факти, можете да се абонирате за: #AP_Oddities, Bill Nye the Science Guy или #wokeletter.

Източник

Още по темата:

9 тайни на обучението от известен невропсихолог

Момчето и образованието - една удивителна история

Уроците, които ни дават най-добрите училища в света