Как се променя рутината преди лягане, докато детето расте?

Как се променя рутината преди лягане, докато детето расте?

Много родители смятат, че рутината преди сън е задължителна при бебетата, а с порастването отпада. В действителност тя е нужна и на децата, защото ги успокоява и настройва за лесно заспиване. Просто изглежда малко по-различно.

ПОВЕЧЕ САМОСТОЯТЕЛНОСТ

С времето детето започва да прави все повече активности от рутината само. Насърчавайте самостоятелност – тя играе роля за по-добро самочувствие и увереност и има пряка връзка с изграждането на умения за самостоятелно заспиване.

ПОВЕЧЕ СПОДЕЛЯНЕ

Разговорите и споделянето с родителя започват да заемат все по-ключова позиция по време на рутината. Не забравяйте да разкажете за хубавите моменти и от вашия ден!

ОТ ПАСИВНО КЪМ АКТИВНО УЧАСТИЕ

Докато бебето играе пасивна роля по време на рутината, защото ние правим всичко вместо него, с порастването детето започва да става все по-активна страна. Креативността и свободната воля позволяват на детето да добавя нови елементи, да прави различен избор за активности всяка вечер. Ако изборът е разумен – позволете му. Това дава усещане за контрол и спокойствие.

НО! СЪЩО ТОЛКОВА БЛИЗОСТ

Думите на обич и близостта остават! Това, че детето вече не ви позволява да го прегръщате пред приятелите в парка, не означава, че няма да се зарадва и успокои от вашите мили думи и целувка по челото преди заспиване. Всички имаме нужда от близко и топло общуване.

 

Предоставено от Мария Йонова, психолог и сертифициран консултант по сън, Unicorn Baby – Консултации по детски сън

*Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Още по темата: 

Трудното и дълго приспиване при децата - какво да правим?

Слагайте децата си да спят навреме!

Сутрешното приготвяне - опитът на една работеща майка с три деца