Какъв е идеалният учител от 1 до 4 клас – невъзможните изисквания на родителите

Какъв е идеалният учител от 1 до 4 клас – невъзможните изисквания на родителите

Почти всички родители около мен смятат, че имат възможността и правото да ИЗБИРАТ учителя на своето дете. Правят се десетки проучвания и разговори с „очевидци“, пускат се постове в групи и форуми, дори се стига до лична среща с потенциалните „кандидати“, ходатайства се пред директора.

Тъй като аз нямам ясен поглед върху сегашните учители, само неясен спомен от моите, реших да разпитам и да изградя един сборен образ, към който и аз да се стремя. Разговарях с няколко родители какъв според тях трябва да е идеалният учител и се получи нещо озадачаващо:

 

ВЪЗРАСТ

Идеалният учител трябва да е възрастен, за да има достатъчно опит и авторитет сред децата и родителите.

Също така е добре той да е млад, защото възрастните учители, както знаем, са „закостенели". А и младостта гарантира, че ще е запознат и ще прилага иновативни практики и системи на обучение.

 

ХАРАКТЕР

Идеалният учител трябва да е строг, за да овладява дисциплината в класа и за да научи децата ни на всичко, което ние не успяваме, включително хигиенни навици и възпитание.

Естествено, той трябва да е мил, да не ги натоварва и стресира, да е тънък психолог, който да открива индивидуален подход за всяко от минимум 25-те деца в класа.

 

УЧЕБЕН ПРОЦЕС

Идеалният учител трябва да подготви перфектно децата ни така, че да се справят блестящо на всяко едно езиково, математическо или друго образователно състезание, и естествено, матурите. Той трябва да покрива целия материал в учебниците и помагалата и да успява да осигури попълването им от всички деца – до последната страница.

Той също така трябва да измисля креативни и оригинални начини за преподаване, да осигурява време за отдих и творчество на децата ни и да въвежда нови, иновативни понятия и знания, тъй като всички знаем, че материалът в училище е скучен, остарял и децата ни се отегчават.

Идеалният учител трябва да е непрекъснато с всичките си ученици, той не трябва да ги оставя сами и за минута. Никой не успя да ми отговори как точно децата ходят до тоалетна и ако госпожата ги придружава, кой остава в клас. Самият учител, като цяло, е за предпочитане да не яде и да не ходи до тоалетна.

Идеалният учител трябва да извежда децата ни в двора на училището във всеки свободен момент, защото е важно те да играят на въздух. Това не го освобождава от задължението, описано в предходни точки – да осигури всички деца да са с попълнени помагала и тетрадки и написани домашни. Естествено, тези купища учебници и тетрадки трябва да бъдат навреме проверени и коригирани…

… като това не отменя задължението му да обръща 100% внимание върху емоционалното състояние на всяко дете във всеки един момент от училищното ежедневие.

 

КОМУНИКАЦИЯ

Идеалният учител трябва да има отлични умения по бизнес комуникация и кореспонденция. Все пак общува с професионалисти, които недоумяват защо учителските мейли не са оформени по общоприетите бизнес стандарти и придружени с презентации на Power Point.

Във връзка с предходната точка, учителят трябва да комуникира непрекъснато, на поискване, веднага, с всеки родител, който прояви желание за това по всички достъпни канали – вайбър, месинджър, мейл, телефон, фейсбук група и др.…

… но не бива да го прави в работно време, тъй като това означава, че не обръща достатъчно внимание на децата и учебния процес…

но пък не е редно да връща отговори след 22.00 ч. вечерта, защото това говори за лоша лична организация на времето.

Учителят трябва да уведомява всеки родител за всичко, което се случва с детето му през деня, за неговото психологическо и физическо състояние, препоръчително и за физиологичните му нужди. Едновременно с това учителят трябва да е тактичен и умерен и да не претоварва и без това заетите родители с излишна информация като училищни празници, екскурзии, театри и т.н. в общите чатове.

 

Това са само част от очакванията и изискванията на родителите към учителя на техните деца.

 

След това от любопитство попитах и няколко бъдещи ученици за това, каква учителка биха искали да имат, ето какво ми казаха:

Ани – 7 г.:

„Да е добра с нас и да не ни се кара! Е, освен, когато не слушаме де…, но ние ще слушаме… сигурно…“.

 

Коко – 7 г.:

„Да ни дава да играем футбол!“.

 

Лени – 6 г.:

„Да разказва смешки!“.

 

Вито – 7 г.:

„Да ме обича!“.

 

Автор: Мая Бобева - Атанасова, майка на 3-ма бивши първокласника

 

Още по темата:

Думите на един учител преди матурите

Как един учител вдъхнови децата си преди изпита

Петте СУПЕР сили на учителите