Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител

Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител

1. Заведете детето си на истинска планина. Изкачете връх. Планински първенец (Мусала, Вихрен или Ботев). Нека много се изморят, да се издраскат дори.

Само върховете се помнят. Разходките – не.

 

2. Спете на палатка. Може и на двора пред къщата. Запалете огън. Най-добре е на морето или на язовир. От комари не се умира.

Децата рядко виждат звездите напоследък.

 

 

3. Посетете аквапарк – има в морските курорти и в Пловдив. Ще усетите готовността на детето да се впуска в непознати приключения.

Ще имате възможност да го мотивирате да преодолее вътрешните си граници.

 

4. Изпратете децата на лагер поне веднъж за лятото. Може спортен или приключенски. Или просто на море. Нека се откъсне от родителска грижа за седмица.

Чуждите авторитети променят осезаемо навици и поведение.

 

5. Позволете на детето си да се отдаде на пороците си за 24 часа. Дайте му пълна свобода. Филми или Fortnite (електронни игри), или друго. Може ядене на забранени храни. Нека да усети, че очаквате от него да направи нещо, което не е правено досега.

 

Едва ли ще има някакви здравословни проблеми за толкова кратко време, но пък може да се пренасити на нещо, което винаги е било забранено.

 

6. Не забравяйте да казвате на децата си, че ги обичате. Винаги. Дори и през лятото.

 

Автор: Калоян Илиев, Баща приключенец, собственик на онлайн магазин за дрехи, раници и чаршафи: LEGO, Fortnite и Minecraft - UWEAR.bg

 

 

Още по темата: 

Как да посрещнем ваканцията - съветите на един учител

Не претоварвайте детето си през лятото - съветите на един психолог

Всички е нуждаем от пауза