Какво да правим с излишните играчки у дома след празниците?

Какво да правим с излишните играчки у дома след празниците?

След всеки празник, който включва подаряването на подаръци, домът ни се оказва буквално покрит с разноцветни, пищящи и дрънчащи играчки. Децата бързо се отегчават от тях и сякаш колкото повече избор имат, толкова повече скучаят. Прекаленото изобилие води до това, че дори наистина полезни и интересни играчки се изгубват в множеството и детето не може да им се наслади.

Как можем да овладеем хаоса и да направим така, че подаръците наистина да постигнат своята цел – да радват и образоват децата ни? Ето няколко идеи:

Преди празника

Добре е, ако можете предварително да обсъдите с роднините какви са предпочитаните от вас играчки и подаръци. Все пак вие познавате най-добре детето си, както и сте наясно с капацитета на детската стая и на апартамента ви. Още по-хубаво ще е, ако те се съобразят с вас.

 

По време на празника

При получаване на подаръците – разопаковайте ги от празничната хартия, за да уважите подаряващите, но не се поддавайте на изкушението да ги отворите и да ги дадете на детето. Така или иначе, то няма как да играе с всички наведнъж. Покажете му ги и му дайте една-две – тези, към които прояви най-силен интерес. Останалите приберете на скришно място, далеч от любопитните детски очи и ръце.

След празника

Вадете скритите подаръци един по един само след като детето вече се е наситило на предишните. Добре е да си създадете правило, според което за всяка получена нова играчка една стара отива за даряване или се прибира в „специалната кутия на тавана“ – т.е. мястото, където държите непотребните вещи, далеч от детската стая и изобщо местата за игра на детето.

Ако останат подаръци, за които детето не се сеща, можете да ги подарите на друго дете по конкретен повод или да ги дарите на деца в неравностойно положение.

Ако детето е достатъчно голямо, можете да правите всичко изброено заедно. Нека то само да преценява кои подаръци са му най-интересни и кои могат да изчакат. Само ще се убеди, че има неща, които ще останат неотворени – например пъзели или комплекти за рисуване, ако не обича да се занимава с тях.

Предложете му да избере какво да ги направите – да ги подарите на приятел – с повод или без повод, или да дарите на деца в нужда. По този начин детето ще утвърди своята самостоятелност и отговорност.

Подаръците могат да са много по-ценни, когато се правят и получават с мисъл за другите.

Автор: Анна Иванова

Източник

 

Още по темата:

Краткият път към щастието - какво ни разказа Ралица Генчева

Могат ли децата без играчки? - част 1

Майката, която изхвърли всички играчки на децата си