Майката, която изхвърли всички играчки на децата си

Майката, която изхвърли всички играчки на децата си

Али Казара буквално се дави - в море от играчки.

„В къщата си имахме специална огромна стая само за играчки. Кошове, претъпкани с какви ли неща. Скъпи играчки, с които никой не си играеше. Когато пращах децата да играят там, те разхвърляха всичко по пода и само след секунди идваха да ми кажат, че им е скучно.“

 

Ежедневно  тя подрежда стаята по няколко пъти.

 

Докато един ден ѝ писва. Тя раздава почти всички играчки на други хора. Не го приема като наказание, а като (успешен) опит да спаси отношенията в семейството.

 

 

Али с опасение очаква децата ѝ да изпаднат в нервна криза. Вместо това те се вълнуват от разчистването на стаята. И буквално за нощ нещата у дома ѝ се променят.

Мрънкането „скучно ми е“ магически изчезва.

Четирите ѝ деца стават много по-близки отпреди. В игрите си те използват предимно въображението си и са способни да си играят с часове с най-обикновена метла.

 

Ноел Смит, майка от Ню Джърси, казва, че е взела решението да ограничи играчките на детето си още преди то да се роди. На 2,5 г. синът ѝ има много книги, но играчките му се побират на един или два рафта в стаята му. Резултатът е, че той може да играе с една играчка часове наред. И тъй като нещата са малко, той знае местата им и сам си ги подрежда.

 


 

Бет Бечър, собственик на фирма, специализирана в разчистване на домовете от излишни предмети, споделя, че най-често майките се затрудняват да се разделят с играчките заради чувството си на вина – че ще лишат детето си от нещо. Нейните собствени деца имат малко играчки и тя ограничава подаръците по семейни празници.

Някои нейни клиенти избягват да ходят с децата си по магазините, защото неизбежно се връщат с нова играчка у дома.

„По този начин ние вредим на децата си – казва тя. – Това трябва да спре.“

„Децата се нуждаят от свобода и възможност да развиват въображението си.“

 

А вие колко играчки имате у дома?

Източник

 

Още по темата:

Могат ли децата без играчки? - част 1

Могат ли децата без играчки? - част 2

Какво НЕ ТРЯБВА да подарявате на детето ми!