Какво трябва да знае и да умее детето ви, преди да тръгне в подготвителен или първи клас

Какво трябва да знае и да умее детето ви, преди да тръгне в подготвителен или първи клас

Най-важното условие за успешна адаптация към училищната среда е самостоятелността. Колкото по-подготвено е детето ви, толкова по-уверено и спокойно ще е по време на часовете.

 

За да е достатъчно самостоятелно едно дете, то трябва:

1. Да умее да се облича само. Преценете това изискване, когато му купувате дрехи, с които ще бъде в училище. Ако детето се затруднява да закопчава копчета, изберете циповете или лепенките като варианти.

 


2. Да умее само да ходи до тоалетна и да се хигиенизира след нея. Един тоалетен инцидент може много сериозно да притесни детето и да го отблъсне от училището.

 

3. Да има навика и умението да мие ръцете си. Детето трябва да знае кога се мият ръцете – след тоалетна, преди ядене, след като се е изцапало – и да го прави без подканяне.

 

4. Да умее да се храни с нож и вилица. В училище няма кой да нареже храната на детето ви и това може да го притесни или да доведе до инцидент.

 

5. Да има навика да прибира и да подрежда нещата си. В училище ще се налага да поддържа реда около себе си, да прибира и пази тетрадките, моливите, гумичките си. Също така то ще се включва и в подреждането на общите пространства. Ще трябва да си сервира и отсервира в столовата.

 

6. Да умее да следва лесни инструкции. Да не забравяме, че децата ходят на училище, за да получават знания и умения, и за да се случи това, те трябва да умеят да слушат и прилагат чутото.

 


7. Да умее да си слага ръкавиците и да закопчава якето си. Звучи елементарно, но всъщност е много важно и тези негови умения ще спестят много време на учителя и класа като цяло, а също така ще го предпазят при лошо време.

 

8. Да може да отваря и да затваря кутията си за обяд, шишето с вода, да разопакова закуската, която сте му подготвили.

 

9. Да умее да се обръща за съдействие към възрастен човек. Детето трябва да е наясно, че при въпрос, притеснение, или проблем то може свободно и по подходящ начин да се обърне към учител или друг възрастен човек за помощ. Тренирайте това умение, за да сте сигурни, че детето ще го приложи с лекота, ако се наложи.

 

Източник: The orginizer UK

 Още по темата:

8-те вида интелигентност и успехът в училище

Какво трябва да умеят децата, преди да тръгнат на училище (предучилищна група) – списъкът на един учител

Важните социални умения на детето ви преди училището да започне