Ками Веселинова и предизвикателствата пред детските книги в България

Ками Веселинова и предизвикателствата пред детските книги в България

Автор: Ками Веселинова, mom_camera_by_kami_veselinova

 

Представяме ви Ками Веселинова, майка на две момчета, собственик на книжарница, дизайнер и фотограф.

 

Ками, разкажи ни нещо за себе си.

Здравейте! Аз съм Ками Веселинова и най-често се описвам така – майка на момчета във вкъщи, дизайнер на работното място и фотограф по душа. С моите момчета откриваме света чрез игри, творим и се забавляваме заедно. Развивам моя профил „Мама Ками с камера“, за да вдъхновя колкото се може повече родители да отделят време и да играят с децата си.

 

Ками, откога имаш книжарница и как реши да я направиш?

Имам малка книжарничка в гр. Правец от малко повече от 2 години и това е моя сбъдната мечта. Но в малкия град нещата се случват доста трудно и често се шегувам, че моята книжарница работи за моите момчета.

 

Децата ти обичат ли книгите? Ако да – мислиш ли, че този интерес ще се запази?

Баткото обожава книги. Мисля, че баба му успя да го „зариби“ още в много ранна възраст и да, той винаги ще обича да чете. Малкото ми момче в момента опознава книгите. Той има специални и различни изисквания какво да четем.

 

 

Ти като родител как избираш книги – на базата на твоите предпочитания или на базата на предпочитанията на детето ти?

Аз купувам почти всичко, което излезе от печат, и им го представям – ако се хареса, остава вкъщи. Те сами решават кое ще четем. Спомням си тази Коледа как исках да им „набутам“ известна детска книжка и накрая си я дочетох сама.

 

Какво ще се случи, ако един ден, когато вече е на 15 – 16 – 17 години, детето ти откаже да чете? Можеш ли да си представиш такъв сценарий?

Не ми се вярва да се откажат съвсем… Може да са аудио книги, 4D, интерактивни или книги игри, но със сигурност ще открият нещо интересно в тях.

 

Какви според теб са най-големите предизвикателства пред детските книги в България?

В този момент детските книжки трябва да бъдат рестартирани. Децата имат богато въображение и много повече информация, която им се поднася лесно и удобно с технологиите. За да проявят интерес към книгите, е необходимо те да ги държат в напрежение. Да ги карат да разсъждават и да се вълнуват. Друго нещо, което ми прави впечатление в книжарницата, е завишената цена на детските книги, все повече баби ми се оплакват, че енциклопедиите струват около 30 лв., а те не могат да си го позволят.

 

 

Има ли спад в четенето сред децата според теб?

Има спад и това е, защото децата нямат пример. Скоро четох проучване, което показваше, че 50% от децата в САЩ не са чели цяла книга заедно с родителите си. Как да очакваме тогава детето да изпита радостта да се изгуби в магията на книгите?

 

Какво мислиш за устройствата и тяхната роля в живота на децата ни?

Светът върви напред, ние също. Технологиите са неизменна част от ежедневието ни. Но трябва да отбележа, че е нужно да има контрол и определени правила за използване. Ще дам пример – когато миналата година започна първият локдаун, госпожата на Ники се обади и каза – утре всички деца да бъдат онлайн.

След две седмици моето дете започна само да пуска компютъра, да влиза в тиймс и в стаята по български. Тоест старая се да давам задачи на баткото да търси определена информация и технологиите да бъдат в негова полза!

За по-малките мисля, че има доста по-интересни неща за правене, преди да се запознаят с устройствата.

 

Какви са плановете ти в близко бъдеще?

В момента работя по създаването на моето блог пространство, което ще бъде пълно с игри, полезна информация и направи си сам проекти. Също така обмислям нови идеи в книжарницата и подготвям празниците на моите мъже, които празнуват през април.

 

 

Какви са най-смелите ти мечти?

О, аз съм си мечтателка като цяло. Една от моите големи мечти е да имам възможността да напиша своя детска книга. Да разпространявам радост на децата и да виждам само усмивки на лицата им. Мечтая да пътувам свободно до далечни дестинации и също така да се събуждам на голяма веранда с изглед към пясък и топъл вятър в косите!

 

Сподели мисли и думи, с които да окуражиш всички родители, които искат децата им да четат (но невинаги успяват да го постигнат):

Воденето на децата ви в библиотеката или книжарницата е забавно семейно занимание, което може да задълбочи любовта им към четенето. Не си спомням случай да сме излезли без книга оттам… Добавяйте забавни дейности, които вървят към книгата, като готвене на ястие от книгата или извършване на специален занаят. Да направим четенето забавно занимание!

Благодаря ви за вниманието и поканата, Клевър бук!

 

Автор: Ками Веселинова, майка на две момчета, собственик на книжарница, дизайнер и фотограф

Последвайте Ками в Instagram и Facebook и почерпете от нейното вдъхновение. 

 

Още по темата:

Пирина и общността, която тя създате - #НитоДенБезКнижки

Отглеждането на читател не е състезание - какво ни разказа Вал Стоева

Грешките, с които отдалечаваме детето си от книгите