Колко са важни състезанията в училище за развитието на детето? - мнението на един психолог

Колко са важни състезанията в училище за развитието на детето? - мнението на един психолог

За някои родители думата „конкуренция“ има отрицателно значение – борба, съперничество между децата, при което един печели и много губят. Според тях състезанията и олимпиадите могат да причинят стрес и разочарования на детето.

            Според детските психолози обаче здравословната конкуренция може да бъде изключително полезна за детето, независимо на каква възраст е то. Състезанията по български език, математика, физика, информатика, чужд език, конкурсите по рисуване и т.н. учат децата на едно основно нещо: Не този, който е по-талантлив по природа, печели, а този, който работи усилено, обича това, което прави, и има самодисциплина. Нещо повече – докато децата разсъждават по определена задача, те се научават да прилагат креативни и нестандартни решения, развиват социални умения, повишават самооценката си и се себеактуализират. Чрез заниманията по подготовка за явяване на състезание детето се чувства заето и след това изпитва удовлетворение от резултатите – завоюваните грамоти и награди.

 

            Всички знаем, че задачите на олимпиадите и състезанията не са стандартните задачи, които се учат в училище. Следователно детето трябва да мисли креативно, за да се справи. Това, на което първо трябва да научим малчугана (преди да го запишем за някоя викторина, състезание или олимпиада), е, че ние не сме еднакви и можем да постигнем една и съща цел по различни начини, чрез различни стъпки и решения. Причината за това е, че имаме различен опит и различен начин на мислене. В бъдеще това ще помогне на детето да разрешава житейски проблеми, тъй като ще е развило умението да разглежда нещата от друг ъгъл. Всъщност просто е да се научи определен учебен материал, но много по-трудно е да се намери къде и как да се използва наученото – а олимпиадите и състезанията са една чудесна възможност.

Родителите са тези, които трябва да научат детето да оценява положително конкуренцията и да цени участието в състезанията, а не самата победа. Дори когато детето не е постигнало добри резултати, заслужава да бъдат признати усилията, които е положило.

            Участието в интелектуални състезания развива също така и самоувереността, и устойчивостта на стрес. В крайна сметка, това са ситуации на напрежение и страх, на недостиг на време, а изправянето срещу тях дава увереност на детето в собствените му сили и възможности.

           

Какво е важно да знаят родителите, преди да запишат детето си на състезание или олимпиада?

  1. Отнасяйте се към участието на малчугана в състезанията по определен предмет като към удоволствие, вълнуващо занимание, а не като към нещо задължително и натоварващо.
  2. Насърчете детето да не се страхува да участва в различни олимпиади и съревнования, като предварително проверите дали те са по силите и възможностите му. Това лесно може да направите, като изтеглите примерни варианти на задачите от интернет и ги решите заедно у дома.
  3. Съобразете се с желанието на детето. Не настоявайте прекалено да се включи в някое състезание, ако то самото явно недоволства.
  4. Научете детето, че е нормално да не знаеш решенията на всички задачи. Ученето е процес, а не състояние. Учим през целия си живот!
  5. Изберете заедно с детето предмета, който харесва, и се подготвяйте старателно по него заедно. Не се впускайте във всяко съревнование! Не записвайте детето на всички възможни състезания без неговото искрено съгласие!
  6. Задачите и казусите в състезанията учат детето да търси възможни решения дори ситуацията да изглежда безнадеждна. Това е изключително ценно умение.

 

Теодора Пампулова, психолог, автор на книгата "Наръчник за справяне с чудовища, динозаври и други страшни неща"

 

Още по темата:

Състезанията са нужни за родителите, но не и за децата

Колко важни са състезанията за бъдещето на детето?

10 начина да развием интелекта на детето без натиск и напрежение