Ужасният, прекрасен първи учебен ден

Ужасният, прекрасен първи учебен ден


Вашето дете ще бъде ученик за първи път. Това е голяма промяна в неговия и вашия живот.


Ето няколко практични съвета как да намалите стреса.

 

Отидете на пазар. Заедно изберете и купете нещата, необходими за училище. Съчетавайте изискванията на училището с избора на детето си за да е заобиколено от любими герои и картинки.

 

Говорете му. Детето ви най-вероятно се тревожи от неизвестността. Обяснете му какво може да очаква през първия, а и следващите учебни дни, включително му прочетете програмата по часове – започване, междучасия, закуска, занималня, приключване на занятията.


Запознайте го. Посетете училището преди първия учебен ден и запознайте детето си с учителката. Разходете се в сградата и двора, покажете му столовата, тоалетната.


Тренирайте. Ако е необходимо упражнявайте самостоятелното ходене до тоалетна, за да сте сигурни, че няма да има неприятни инциденти в училище.

 

Отстранете дребните трудности. Когато купувате връхна дреха, раница, кутия за обяд, шише за вода, се уверете, че детето може да ги ползва без затруднения. Малки неприятности като подгизнали сандвичи или тетрадки могат много да разстроят малкия ученик.


Облечете го в любими дрехи. Важно за самочувствието на детето е да изглежда добре. Подгответе от рано дрехи, които хем да са подходящи, хем да са любими. Избягвайте нови, необувани до момента обувки.

 

Споделяйте. Отделяйте всяка вечер време за разговори. Слушайте детето и отговаряйте на тревогите и вълненията му.

 

Подарете му специален подарък за първия учебен ден. Идеи за подаръци може да видите ТУК.


 

Още по темата:

Идеи за подарък за първия учебен ден

7-те въпроса, които да зададем на детето си след училище

Детето тръгва на градина - какво да очакваме

Петте типа родители, които срещате на родителска среща в 1-ва група