Притеснявам се, че с дистанционното обучение детето ми пропусна много неща от учебния материал

Притеснявам се, че с дистанционното обучение детето ми пропусна много неща от учебния материал

Една съвместна рубрика със сайта Детето днес

 

ВЪПРОС:

Притеснявам се, че с дистанционното обучение детето ми пропусна много неща от учебния материал – той е III клас. Дали да не преговарям с него през лятото материала от годината?

 

ОТГОВОР:

Скъпи родители, ваканцията е най-дългоочакваното време за почивка, игри и забавления за вашите деца. Това е времето, в което те се отпускат след дългия и понякога напрегнат учебен процес. Както ежедневно поддържаме тонуса на мускулите си с физическа активност, така би било добре и през ваканцията да поддържаме тонуса на мисловните си и интелектуални процеси чрез различни занимания като напр. преговаряне на учебния материал, пропуснат през годината, или усвояването на нов такъв. Това би подпомогнало децата в оформянето на положителна нагласа към учебния процес, а липсата на оценка на учебните занимания през лятната ваканция ще даде спокойствие, което ще се прояви в резултатите от дейността.

 От изключителна важност е това да се случва не принудително, а само със съгласието на детето. Добре би било да му оставите известно време след края на учебната година, в което то да се отдаде на пълна почивка от учебния процес.

 Успехите в училищната дейност зависят от развитата способност на децата, преди практически да я изпълнят, да я извършат в ума си, да я планират, да изберат средствата, с които ще си служат, и начините на изпълнение. Учебните занимания през ваканцията, които могат да бъдат и под формата на игра, дават тази възможност на децата да развият въображението си при организирането им. Така те ще придобият или повишат  увереността в способността си да планират своите занимания и интереси във времето. Всяко дете има своите индивидуални особености, спрямо които проявява интерес към различни дейности. За любителите на забавни приказки и истории пригответе книжки и тетрадки, защото самите те могат да измислят такива, така ще се развие не само творческото въображение, но и ще се припомнят важни правила от българския език.

Най-лесният начин да бъде запомнено нещо е чрез преживяване, затова занимания сред природата и запознаване с интересния растителен и животински свят, който ни заобикаля, ще обогатят познанията по природни науки. Разнообразяването с музика, рисуване и физическа активност е важно. По този начин процесът на усвояване на нова информация ще бъде много по-интересен и полезен за самото дете. Така децата ще се научат да съчетават желаното с необходимото, ще придобият чувство на отговорност и себеовладяване, решителност и смелост, ще развият волята си и няма да отстъпват пред трудностите, които могат да породят напрежение и съмнение в собствените им способности.

 А вашето внимание, подкрепа и любов, скъпи родители, са едни от най-ценните подаръци, които ще получи детето в съвместните ви занимания. Използвайте смело лятото, за да може самите вие – родителите, да „върнете“ времето на своето детство, да се запитате дали сте пропуснали нещо и да изживеете още веднъж, но по различен, интересен и магичен начин тази ваканция заедно със своите наследници.

 

На въпроса отговори Антония Бошева. Тя е детско-юношески психолог и в практиката си работи с деца от 4 до 16-годишна възраст. С нея можете да се свържете на тел. 0885194354

Още специалисти за работа с деца, можете да откриете на сайта Детето днес.

 

Още по темата:

Децата ми се пристрастиха към мобилните устройства - какво да направя?

Колко е важна социализацията за децата?

Детето казва "Няма! Не искам!" - какво да направим