Какво превръща едно дете в щастлив човек?

Какво превръща едно дете в щастлив човек?

1. Създайте и преживявайте традиции.

Дали това ще е просто да хапвате заедно на вечеря, или да се събирате по рождени дни и празници, или да четете книжка преди лягане, няма нищо по-важно от семейните традиции.

Те са важни, защото създават у децата чувството на принадлежност, усещането на сигурност и подкрепа, подсилва семейните връзки. Това може да се постигне и с далеч по-малки ритуали – хапването на пица всеки петък или измислянето на семейна песничка, която да включва всеки член от семейството.

 

2. Слушайте заедно музика.

Всички ние изпитваме удоволствие да слушаме любимата си музика. Защо да не споделим това удоволствие с децата си? Това не само подобрява настроението, но и отново подпомага заздравяването на връзката родители–деца. А слушането на музика разтоварва и успокоява.

 

3. Бъдете част от общността.

Ако сте активен член на общността, вие учите детето си на най-малко две неща. Когато чистите с него класната му стая или дойдете в клас, за да разкажете за професията си, вие му показвате, че нещата, които са важни за него, са важни и за вас.

Но още по-важен е фактът, че вие показвате, че общността, това, което ви заобикаля, е важно.  Това помага на детето да осъзнае, че вие сте част от нещо по-голямо, и допринасяте за неговото развитие и благосъстояние.  Участвайте заедно и в благотворителни кампании, учете децата си да помагат на нуждаещите си.

 

4. Не бъдете цинични.

Живеем в свят, в който иронията и сарказмът се ценят високо, и може да не забележим как това влияе на децата ни. Циничните коментари вредят на чувството на сигурност, което е важен компонент от щастието.

Децата имат нужда да вярват, че светът е добро място и в хората има почтеност. Независимо че вие смятате учителя им за идиот или правителството за некомпетентно. Когато изразявате тези мнения на глас, вие подкопавате вярата на децата си в хоратаи институциите. Като резултат те могат да започнат да виждат света като едно плашещо място.

 

5. Окуражавайте страстите на децата си.

Изследователите се съгласяват, че да си напълно погълнат от интересно предизвикателство, е може би най-сигурният път към щастието. Независимо дали увлечението е свързано със събиране на марки, рисуване, поправка на стари коли.

Затова е важно да предоставяте на детето си възможността да се докосне до широк набор от активности и да го оставите то да избира. Като това не означава да му направите един претрупан график от дейности, както се случва с повечето деца.

Идеята е да покажете на детето си какво съществува и да му позволите то да се насочи към това, което го вълнува. Дори това да са временни увлечения като събирането на Покемон карти или баскетбол – способността да се отдадеш на нещо, което те интересува, е важно умение, което ще му помогне да бъде щастливо.

 

6. Създайте връзка между детето ви и природата.

В нашия високотехнологичен свят повечето от нас нямат достатъчно време да се наслаждават на Майката природа. А съзерцаването на природата с многобройните, ежедневни чудеса, които се случват в нея, ни влияе благотворно по неизброими начини.

 

 

Природата ангажира всички сетива на детето, стимулира наблюдателността и концентрацията, помага ни да чувстваме удовлетвореност от това, че съществуваме. Увереността, че снегът ще се стопи, а листата на дърветата ще пожълтеят през есента, ни осигурява важна противоотрова срещу лудото и забързано ежедневие.

 

7. Имайте домашен любимец.

Решението дали да имате домашен любимец може да е много трудно за родителите. Това е ангажимент, който изисква огромни време и енергия, защото в крайна сметка вие ще се грижите за него. Но има убедителни доказателства, че усилието ви ще бъде възнаградено.

Според Гейл Мелсън, автор на Why the Wild Things Are: Animals in the Lives of Children (Harvard University Press), любимците често действат успокояващо на децата, когато те са разтревожени или уплашени.

А и децата учат важни уроци за любовта, емпатията и лоялността от животните. Когато се грижат за любимците си и ги обичат, те се учат как да поддържат отношения с любими хора. Още нещо – любимците карат децата ни да се чувстват ценени и компетентни.

Не забравяйте, че не е задължително да вземете куче или коте – морско свинче, зайче, дори гущерче върши чудесна работа.  Ако е невъзможно да имате животно, то често посещавайте зоологическата градина или Природонаучния музей.

 

8. Направете дома си уютен.

Съветът да станете по-добра домакиня може да прозвучи твърде банално, но един топъл и уютен дом е нещо много важно за децата ви. Ако къщата е неорганизирана и разхвърляна, децата може да предпочитат да остават при приятели.

Когато предметите у дома са добре поддържани и имат своето място, децата се чувстват по-спокойни и доволни. Разбира се, не е нужно да се превърнете в маниак на тема чистота. Удобството е важна част от щастието.

 

 

9. Сервирайте любими ястия.

Като възрастни ние сме наясно, че трябва да се храним здравословно, в приятна обстановка, без да бързаме. Децата обаче рядко осъзнават всичко това. Ето защо е задача на родителите да превърнат времето за хранене в приятно изживяване.

Това означава да изключите телевизора, да седнете заедно на масата и да ядете вкусна храна. Влиянието, което можете да окажете върху психическото и физическото здраве на децата си по този начин, може да бъде значително. През февруари 2003 г. ABC's Good Morning America прави репортаж за средно училище в Апълтън Уисконсин, което драстично намалява проблемите в дисциплината, като прави промени в начина, по който децата обядват.

Квадратните маси биват заменени с кръгли, в менюто се появяват повече плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб вместо пицата, газираните напитки, пържените картофи и подобни бързи храни. За изненада на ръководството дисциплината се подобрява драстично след въвеждането на новата програма. Представете си каква полза биха имали децата ви, когато го приложите у дома.

 

10. Заложете на физическата страна.

Този съвет им два аспекта. Първо, показвайте на децата си привързаността си, като ги прегръщате, целувате, разтривате и гъделичкате. Освен че това демонстрира колко много ги обичате, физическите докосвания снижават стреса и подобряват настроението.

Второ, постарайте се децата ви да се движат. Изследванията доказват, че редовните упражнения помагат на човек да се чувства по-добре и по-щастлив. Това може да се дължи на освобождаването на ендорфини или просто на удовлетворението от преодоляване на физическо предизвикателство, но при всички положения е нещо добро.

А и да не забравяме, че физически активните деца имат по-здрави и стегнати тела. И най-накрая – децата истински се забавляват, когато тичат, скачат, карат колелета и играят с топка – в идеалния случай заедно с вас. Всъщност не е ли забавлението най-близко до щастието?

Автор: Лорейн Гленън

Източник

 

Още по темата:

 Ако искате детето ви да е успешно, НЕ ПРАВЕТЕ тези 4 неща

Светът би бил идеален, ако родителите плачеха с децата си в радостните, и в тъжните моменти 

Квадратните деца