Прогони срама, съжалението, угризенията - съвети за тийнейджъри

Прогони срама, съжалението, угризенията - съвети за тийнейджъри

Откъс от книгата за тийнейджъри "Как да се излекуваш от любовно разочарование (и да си върнеш усмивката)"

"След любовна раздяла понякога изпитваш срам. Срам, че не си съумял да запазиш човека до себе си. Срам, че не си съумял да го/я направиш щастлив/а. Срамът на губещия, който е бил изоставен. Срам, че имаш сломен, жалък вид, че изглеждаш слаб в очите на околните.

Срам, че си бил сляп и че си вярвал, че той/тя те обича толкова, колкото ти го/я обичаш. Срам, че продължаваш да го/я обичаш въпреки това, което той или тя ти е причинил/а.

След като признаеш, че изпитваш срам, трябва да успееш да го споделиш с някого, на когото имаш доверие. Признатият срам е половин срам. За да изтриеш този срам, приеми, че любовната връзка не е партия шах или боксов мач с печеливша и губеща страна.

Припомни си причини за гордост: тази, че той/тя те е харесал/а, че си го/я обичал/а искрено, че си бил честен в чувствата ти, че си понасял лошите му настроения, за да съхраниш вашата двойка.

Но също така причини за гордост, които нямат нищо общо с тази история, като това, че имаш приятели, здрава семейна среда, успехи в училище и извън него, качества като справедливост и други, които притежаваш.

Срещни се с хора, преживели любовни несполуки, поговори с тях. Ще видиш, че това чувство на срам е често срещано, макар и неоправдано, което ще ти помогне да разбереш, че не си единственият, който го изпитва.

Отърви се също така от угризенията и съжаленията. Угризенията представляват нещата, които ти се иска да не си направил (например държал/а си се зле с твоя/та бивш/а, което е довело до раздялата).

Съжаленията представляват нещата, които ти се иска да беше направил/а (например да се осмелиш да кажеш на този човек, че го обичаш, преди да е започнал да излиза с друг/а, различен от теб). В живота е трудно да не изпитваш едните или другите.

Ако се осмелиш да направиш всичко, няма да има за какво да съжаляваш, но можеш да имаш угризения, че някои пъти си постъпвал/а зле.

Както и когато ставаше дума за срама, съветвам те да споделиш с някого, на когото имаш доверие, твоите угризения или съжаления, за да ти олекне поне малко.

Приеми ги като житейски уроци. Никой не се е научил да върви, преди да е паднал няколко пъти. В конкретната ситуация постепенно ще се научиш да обичаш и да бъдеш обичан. Не им придавай също така и прекалено голямо значение.

Ако се върнем на горните примери, лошото ти поведение може би не е единствената причина за раздялата и може би той/тя не е държал/а на теб, толкова, колкото си мислел/а. При другия пример не е сигурно, че бихте започнали да излизате заедно дори ако му/ѝ беше признал чувствата си навреме.

И накрая, помисли за всичките пъти от раждането ти насам, в които си направил правилния избор в точния момент, за всички хубави моменти, за които не изпитваш нито угризения, нито съжаления.
 

Успокой съмненията си

Когато си щастлив, не се съмняваш в нищо, но случи ли се да си нещастен, започваш да се съмняваш във всичко. След любовна мъка започваш да се съмняваш в другия (той наистина ли ме е обичал?), в останалите хора (псевдоприятелите, приятелките не са ли частично виновни за скъсването?), момчетата (всички момчета изневеряват) или момичетата (всички са предателки), но най-вече силно започваш да се съмняваш в себе си.

 

Съмняваш се в способността си да се харесаш и в това дали можеш да бъдеш обичан дълготрайно. Съмняваш се в красотата, ума си, уменията си да съблазняваш и въобще в качествата си.

И то дори ако до този момент си бил/а по-скоро уверен/а в себе си. Най-лошото е, че можеш да стигнеш дотам да започнеш да се съмняваш в любовта и дори в смисъла на живота.

Ако се случи последното, спешно трябва да се консултираш с психолог или детски психиатър, говори за това с родителите си или с личния лекар. Каквото и да се е случило, припомни си този или тази, който си бил/а преди това скъсване. Припомни си постъпките ти, успехите ти, моментите ти на радост, на увереност в себе си.

Припомни си хората, които са те обичали, и тези, които още те обичат. Припомни си миналите несполуки и изпитанията, които си съумял/а да превъзмогнеш.

Възползвай се от това съмнение, за да продължиш напред, а не да буксуваш на място или още по-лошо, да отстъпиш назад. Тъй като твоята увереност е разколебана, завоювай си нови истини. Превърни съмнението и страха от това да останеш сам/а в двигателна сила.

Щом смяташ, че нямаш какво повече да губиш, вместо да се саморазрушаваш, помисли за развитието и прогреса си, пробвай нови неща, придобий нови знания, започни нови дейности, запознай се с нови хора, развий нови умения, научи нови неща.

Така ще придобиеш нова увереност и най-вече, вървейки напред и откривайки се за нови умения, ще станеш по-силен/силна и следователно по-привлекателен/на. Ще станеш нов човек.

Любовта ни променя, кара ни да се развиваме дори когато сме потънали в мъка."

Източник: Как да се излекуваш от любовно разочарование (и да си върнеш усмивката)

 

Още по темата:

Как да потушиш родителския гняв?

Разбери смисъла на раздялата - съвети за тийнейджъри

Защо получаваш отказ от родителите си