С 4 деца на море - опитът на психолога и родител Анастасия Грозева

С 4 деца на море - опитът на психолога и родител Анастасия Грозева

Здравейте! Казвам се Анастасия Грозева, психолог и психотерапевт съм по професия и призвание, може би; създател на пространство за психологическа подкрепа на цялото семейство: „Ателие за семейството Пегас“. В личен план имам четири деца – две момичета на 12 г. и 10 г. и две момчета – на 3 г. и 1 г.

Анастасия, искаме да си говорим за нещо лятно, нещо морско... и няма как да избягаме от темата: На море с ЧЕТИРИ деца – съвети и трикове. Затова се надяваме да споделиш опита си с нас.

 

И така, първо – ходили ли сте на море с 4-те деца?

О, да, от както сме с четири деца не се е случвало да ходим на море без тях. Понякога родители на едно дете ни питат: „С всички ли ще ходите на море?“ Аз учудено отговарям: „Разбира се, че с всичките, нали всички са ни деца.“ Не мога да си представя, да ходим поотделно.

За мен лятната ваканция е едно специално време, което позволява на членовете на семейството да се свържат по един нов начин, далеч от ежедневната рутина, от задълженията. Особено важно време за децата, в което да получат посланието, че са важни, значими, че родителите им все още могат да чуват нуждите им. 

 

 

Тази година планирате ли да ходите? Какъв тип почивка сте избрали – хотел, каравана, палатки? Защо?

Последните три години ходим на къмпинг, на каравана. Избрали сме каравана с изнесена кухня на верандата, което от една страна ни дава свободата, която дава къмпингът, но от друга - не ни лишава от удоволствията на цивилизацията. От както започнахме да ходим на къмпинг, аз се влюбих в този тип летуване с деца.

Харесва ми, защото те имат свобода на движение, имат възможност за спонтанни срещи с други деца, а родителите имат спокойствието и те да поприказват, без да се налага да се тревожат за по-малките и тяхната безопасност.

На къмпингите има нещо специфично като дух, нещо бохемско, нещо свободно, дори романтично за мен. Тук успявам истински да си почина, въпреки че си готвим, това ми доставя удоволствие. Усещането да срещам едни и същи хора на това място също дава някакво начално усещане за общност.

Изброй ми 5-те неща, които задължително ще вземеш за децата, извън дрехи, обувки, бански и прочие задължителни аксесоари. Защо?

О, това ще е трудна задача.

  1. Може би за ужас на голямата ми дъщеря ще започна с книга. Книга заради възможността човек да се наслади на една друга реалност, която също е толкова забавна колкото истинската такава, но и доставя удоволствието да преживее човек едно ново приключение.
  2. Настолни игри. Какво по-хубаво от общо преживяване с децата от настолните игри.
  3. СД-плейър с любима музика, която да може да помогне още по-силно за емоционалното свързване с "тук и сега".
  4. Ракети или хилки за игра – има тенис игрище наблизо. Може това да е тенис на маса или федербал, фризби или някаква игра за физическо раздвижване – това винаги помага за свързване с другите.
  5. Дифузер с етерични масла. Помага ми за семейния уют.


 

 

Как ще се справите с пътя? Дай поне една идея за игри по време на път, моля.

Игри с карти, музика, песни. Спирки по-начесто за почивка, кафе и нещо разхладително. Не бързаме за никъде, морето е там.

 

Кое е най-трудно, според теб, с 4 деца на море?

С четири деца липсва момент на тишина. Няма пауза, няма пространство за мисли. Всичко е запълнено през цялото време. Всеки иска да си каже, всеки иска да бъде чут, да привлече вниманието към себе си. Когато всичко утихне, когато дойде вечерта, вселената започва да пулсира по друг начин. Всеки има нужда от своето време с мама и е трудно да се даде поравно на всеки.

Кое е най-хубаво, според теб, с четири деца на море?

Емоцията, детската глъч, радостта, динамиката и споделените мигове. Всеки е включен се нещо с някого, много е пъстроцветно. Много личности на едно място – това е истинско богатство. Харесвам пулсацията на големите семейства.

 

 

Сподели мисли и думи, с които да окуражиш всички родители, които планират в момента морската почивка:

Морските почивки са динамични, при тях има от всичко по много. Много радост, много стрес, много конфликти, много споделени мигове заедно. Нека оставят очакванията за перфектната ваканция. Нека се насладят на мига, каквото им донесе, да му се радват. Да изберат тяхното място за летуване и да бъде с техния ритъм, какъвто и да е той. И да знаят, че семейството е както радост, така и наместване и да не се страхуват от конфликти. Те са част от живота!

 

Още по темата:

На море с 2 породени деца - съвети и трикове от Радостина Христова

На море с три деца - опитът и съветите на Ели Мантовска

С 3 (три) деца на море – изживяването в цифри