Сладко-горчиви предизвикателства да имаш близнаци

Сладко-горчиви предизвикателства да имаш близнаци

Досущ като герои във филм на Спилбърг, тези хора могат да бъдат описани като безстрашни и находчиви приключенци и авантюристи, на които дори и Индиана Джоунс би завидял.

Да имаш близнаци, е благословия, но вярно е също и това, че в живота няма безплатен обяд. Нека да хвърлим бегъл поглед към сладко-горчивия привкус на ястието „близнаци“:

  1. За единица време възпитаваш и отглеждаш две деца, познато още и като „с един удар – два заека“. На теория звучи чудесно, но беглото познаване на Теорията на относителността на Айнщайн ни подсказва, че времето тече по много субективен начин за всеки от нас. Индивидуалното усещане за време на родителите на близнаци наподобява феномена „черна дупка“ – изключително интензивно, сгъстено, наситено с преживявания, както и много уморително безвремие.

 

  1. Съветите за възпитание на едно дете звучат яко, но понякога са неприложими. Ще онагледим с пример. Никоя книга не може да ви подготви за следната ситуация – след дълъг ден далеч от вас, вашите наследници ви нападат едновременно (ако имате и други деца е „бонус“), опитвайки се ентусиазирано да споделят всичко, което са преживели през деня. Спрягате наум всички техники за активно слушане, емпатия, разбиране и свързване, докато френетично въртите глава във всяка посока, досущ като наблюдатели на напрегнат тенис двубой. С тъга установявате, че не можете да слушате 2 – 3 деца едновременно, както и да изпълнявате приблизително същия брой желания, умножен по съответния коефициент.

 

  1. 1+1 е повече от 2. Вашите близнаци са две отделни личности със своя индивидуалност и самосъзнание. Но… вашите близнаци притежават и още нещо. Наричам го „общо близнашко самосъзнание“, допълнително и различно от техните две. То им придава ореола на банда, една малка, сплотена „организирана престъпна група“, която помита всичко по пътя си. Опитвали ли сте да усмирите тайфун с думи – това е усещането, когато тайфата от двама е подела кинетична енергия, достатъчна да помете жилището ви. Този феномен ме мотивира да измисля термина „мултиплициращ ефект на близнаците“ – субективното усещане, че отглеждаш не две, а неопределено множество деца.

 

  1. Научи нещо единия и voila – смятай и другия за научен. Това е мечтата на всеки възпитател, но уви! – важи предимно за пакости и лоши думи. Простете се с илюзията, че близнаците са унифицирани роботи, които правят и учат всичко по едно и също време. Говорим за отделни личности. Близнаците ви по всяка вероятност ще проходят, махнат памперса, проговорят… встъпят в брак, станат родители и т.н. по различно време.

  1. Невинаги ще можете да им дадете цялото време, което искат да прекарат с вас. Може би изпитвате вина и угризения, но недейте – понякога именно свободата от родителска свръхгрижа допринася за изграждане на самостоятелност и увереност у близнаците. Близнаците са перфектната имунизация срещу родителски перфекционизъм и свръхопека – силите просто не стигат.

 

  1. С близнаци няма скука. Те са шумни, диви и особено докато са малки, винаги трябва да държите очите си на четири, всъщност по-добре – на осем. Всяка измислена от единия пакост незабавно и радушно се възприема от другия. Борбата е неравна – изправени сте пред два изобретателни „мозъка“, които съзаклятнически действат в пълен синхрон, когато е необходимо.

 

  1. Винаги си имат другарче в игрите. Междувременно вие можете да се отпуснете на дивана и блажено да отпивате от питието си, релаксирайки, докато те се занимават заедно. Действително това е най-прекрасната част от родителството на близнаци. Щом близнаците проговорят и навлязат във фазата на развитието на въображението и игрите, ще можете да замените ролята си на надзирател с други по-приятни и полезни за домакинството и вас занимания. Но да не забравяме, че другарчето в игрите е другарче и в боя. Близнашките битки могат да са епични.

 

  1. Еднакви вкусове и предпочитания. Еднаквата среда, в която растат близнаците, допринася за много общи интереси – но не чак толкова, колкото си представяте. Често пъти близнаците са доста различни личности (особено разнояйчните), че могат да имат напълно различни вкусове за храни, дрехи, играчки, хобита и т.н. Правилният въпрос понякога е: „Открий приликите“, а не „Открий разликите“ между двете деца. Препоръчително е родителите да подпомагат развитието на техните индивидуалности, а не да насърчават еднаквостта (особено важно при еднояйчните близнаци).

  1. Когато са двама, не се страхуват. „Съединението прави силата.“ Практически предимства – близнаците спят по-спокойно в стаята си, отколкото едно дете, адаптират се по-лесно в детската градина, подкрепят се във враждебни социални ситуации, а родителите са по-спокойни, когато децата им са заедно. Минус – тази суперсила може да бъде употребена от тях във вреда на родителя.

 

  1. Родителят – вечният арбитър. Във вечната битка „Кой да бъде пръв“ родителят на близнаци трябва да притежава устойчива психика, здрави нерви и несъмнени качества на дипломат, арбитър, медиатор, звероукротител. Когато има и по-големи деца в семейството, е лесно – първият по време е първи по право. Но как да обясниш на едно дете, че е по-малко от другото с 3 минути и затова трябва да изчака. Освен това за малките деца изразът „Ще се редувате и ти ще си пръв следващия път“ е неразбираема абстракция. Децата живеят в „тук и сега, веднага“. А на родителите на близнаци понякога им идва да избягат далеч в бъдещето – каква изненада!

Автор:

Eлена Петрова - майка на три деца, юрист и кандидат-магистър по психология. Автор на статии и Фейсбук страница, посветена на осъзнато родителство – „За Майките и Хората“. Автор на книгата „Очакваме близнаци“

Още по темата: 

Динамиката при семейство с близнаци и едно дете - опитът на Александра Джандева

На море с 2 породени деца - съвети и трикове от Радостина Христова