Опитайте и после съдете:

" />

Трите най-чести здравословни проблема при децата и натурални методи за решаването им

Трите най-чести здравословни проблема при децата и натурални методи за решаването им

С началото на учебната година повечето родители изпадаме в ужас - кога идва грипът, какъв е, дали ще ни подмине (както се надяваме всяка година), или ще ни повтори (както всъщност се случва всяка година)... 


Нашите партньори в проекта "Аз готвя здравословно с мама" Катя и Боян от Биониа ни дават няколко възможни решения на най-честите здравословни проблеми на децата ни.

Има много лесни, безопасни и високоефективни методи за лечение на децата ни, валидни и за нас, нашите родители. Дали от страх, незнание или презастраховане, много семейства посягат към хапчета/прахчета, които обаче са медикаменти. А безобидни медикаменти няма. Има истински лекарства, а както още от Хипократ знаем, това е натуралната храна. Предлагаме ви тези простички и логични съвети. Опитайте и после съдете:


1.       Повръщане и/или разстройство

Едни от най-често срещаните здравословни проблеми при децата са повръщане и разстройство. Първата реакция на всички ни е: как да спрем това? Притесняваме се от обезводняване, загуба на минерали и стомашно-чревен дискомфорт. Нека погледнем нещата от друг ъгъл. Замисляли ли сте се, че диарията е лечебна реакция на организма?

Когато стомашно-чревният тракт е нападнат от бактерии, вируси, паразити,  а нерядко и от лоша храна, най-логичната реакция на тялото е да се опита да изхвърли „лошите“. За да се случи това, се налага стомашното съдържимо да бъде превърнато в течна форма и така по най-бързия начин да напусне организма – отдолу или отгоре. Всеки би казал, че е логично, нали? Защо тогава се стремим да спрем естествения имунитет, като даваме медикаменти, с които да „обезвредим“ защитните си механизми? И как да си помогнем, без да си вредим?

Оставете тялото да се очисти, то има нужда от това. Няколко посещения на тоалетната не са толкова страшни, дори и за малки деца. Какво да правите в интервалите, за да не допуснете дехидратация: прясно изцеден сок от лимон спира позивите за повръщане и задържа минералните вещества. Не са необходими литри, колкото тялото пожелае, може и разреден с малко вода за по-малките деца. Чай от шипка – и то не само листа, а съдържание от плода*. Шипката има балансиращ (стягащ) ефект. Тя е природен лек при стомашно-чревни разстройства, защото влияе положително върху перисталтиката на червата. Пектинът, съдържащ се в нея, действа благоприятно върху стомашно-чревната лигавица, тъй като образува покриващ слой върху нея, а танините препятстват развитието на гнилостни процеси в червата. Шипката  и лимонът набавят комплекса от витамини, сред които Е, А, К, С, Р, както и минералните соли – най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., които са необходими за стабилизиране на организма в такова състояние. Така клетките си набавят необходимата енергия за превъзмогване на неразположението, както и се свежда до минимум рискът от деминерализация. Така с природната аптечка се изчистват отходните системи в тялото по един естествен начин и се подпомага очистващата функция на отделителната система. След като тялото се балансира, е препоръчително да продължите да давате на детето сурови пресни плодове и зеленчуци като морков, краставица, банан, праскова, кайсия и др. до пълното оздравяване. Противно на разпространената практика НЕ давайте на детето бисквити, хляб или млечни продукти, докато не отшуми болестта.


2.       Температура

Имат ли децата ни температура, сигналът е: имунната система – това е тя! Включва на пълни обороти и се бори с болестта. И точно когато е запретнала ръкави и загряла, вие изкуствено гасите пещта и така давате отново път на болестта.

Антипиретиците (противотемпературни средства) – дадени орално или анално, не са безобидни медикаменти. Запомнете, високата температура (фебрилитет) е симптом, а НЕ заболяване. Тя е знак от тялото, че се бори с инфекциозни, бактериални или други заболявания и най-доброто е да не ù пречим. До 38°C пък и отгоре не се прибягва към медикаменти. Оставете организма сам да се пребори с нормалното физиологично покачване на температурата – знак, че в организма са нахлули неканени „нашественици“.

Как да помогнем: алкализирайте кръвта. Зеленолистните и други зеленчуци са най-доброто средство за това. Фрешове, смутита (разредени с фреш, а не с вода), салати или просто парченца нарязан плод са най-качествената подкрепа. Комбинирайте с качествен пробиотик+пребиотик за деца, български суперхрани като пчелен прашец, черен бъз, черници, дренки, ряпа и др. Може да добавите още сурови ядки като смлян сусам или бадем и билкови чайчета от лайка, овчарска торбичка, глухарче или липа. Важно е по време на фебрилитета да НЕ давате на детето газирани напитки, месо, яйца, млечни продукти, сладкиши, теста. Трябва ви лечебна, а не т.нар. „силна“ храна!

След вечерен/нощен пик детето ви на сутринта ще се събуди с нови сили и преодоляло задълго болестта.


3.       Екземи, пъпки, дерматит

Кожата е външен израз на цялостното състояние на организма. И ако не можем (или поне не без медицинска апаратура) да видим как изглежда в момента сърцето ни, мозъкът, или белият дроб, то кожата е видимият орган, чрез който тялото ни показва, вътрешното си състояние. Посоката на едно заболяване винаги е отвън навътре и от крайниците към торса и главата. Има ли детето ни екзема, пъпки или друг вид дерматит, помислете какъв сигнал ви дава тялото? То е мъдро и го изхвърля на най-малко вредящото място. Това е опит за пречистване! Най-важното нещо е да НЕ мажете с кремчета, лосиони и др. (и да, знам, че това е първото, което ще изпишат и личният, и кожният лекар). Така „натъпквате“ болестта навътре в тялото, когато то се опитва да я изкара навън. Не забравяйте! Болестта винаги идва отвън навътре и си отива по обратния път отвътре навън. И ако потиснете болестта на първо, външно ниво, то тя ще влезе навътре, на по-дълбоко ниво. И да, няма да я виждате, но проблемът ще остане там и ще се задълбочи. Вижте сигнала, който ви подава тялото, и изберете решение, за да си отиде болестта.

Първо и винаги, почистете тялото отвътре! Хранете детето си няколко дни (1–3 дни) само със сурова храна – плодове, зеленчуци и евентуално ядки! Така храните и почиствате тялото едновременно. И не се притеснявайте, децата ни го могат, по-трудно е за нас :). След това поне още десетина дни ги хранете само с растителна, безглутенова храна: задушени зеленчуци, леща, боб, грах, царевица, киноа, просо, елда, кафяв ориз и др. Така, каквато и да е била причината за кожния проблем, безпогрешната генетична програма на тялото ще се задейства и няма да остане и помен от болестта.

Подсигурете набавянето на основния витамин, необходим за регенерация за клетките, в това число и на кожата – В комплекс. Не използвайте синтетични монопродукти, а натурални синергични добавки, за да има позитивен ефект без натоварване на организма. Добър и отдавна познат вариант на нашите баби е чистата бирена мая (на люспи)**.

Ако все пак държите да намажете кожата с нещо, то тогава се спрете на хубаво етерично масло от невен, лайка или лавандула в комбинация с базово масло. Подходящи билки са невен, бял равнец, розмарин, както и пресен сок от краставица или морков.

 

И помнете! Майчината любов и хармония са най-силният ни помощник! На море, планина или вкъщи, тя винаги е с нас. И най-силното хапче няма да има ефект, ако не дадем на детето си любов, било то чрез прегръдка, топла дума или целувка. Чувала съм да казват: „Е, да, ама само с любов не става“ – повярвайте ми, с нея винаги става и здравето обича любовта :).

 

Катя и Боян от Биониа вярват, че най-добрия лечител е природата. Те създадоха патентована линия от натурални хранителни продукти "Произведено от ПРИРОДАТА. За всеки дом." - за да доставят най-ценното на децата ни, необходимите за здравето им нутриенти.



Още по темата:

Опитах се да храня здравословно детето си и полудях!

 

Още вкусни и здравословни рецепти от Катя от Sugarmouse