Защо детето плаче, когато го оставяме в детската градина – възможни причини - втора част

Защо детето плаче, когато го оставяме в детската градина – възможни причини - втора част

Защо детето плаче, когато го оставяме в детската градина – възможни причини - първа част

9. Често родителят отстъпва.

Веднъж щом заведете детето до входа на детската градина, не се изкушавайте да го вземете отново след двайсетина минути.

Ако обикаляте нервно около сградата, не се поддавайте на паниката, дори и да чувате как плаче. Скоро то би трябвало да се успокои, но ако не изчакате този момент, рискувате детето да разбере, че сте разколебани, а така то ще ви манипулира.

 

10. Дълги раздели на входа на градината, често съпроводени с лъжа. Дългата раздяла с детето подхранва илюзията, че няма да тръгнете въобще. Измислете си ритуал, който да изпълнявате всяка сутрин и който да е приятен на детето – „Дай пет“, „Целувка, прегръдка и ръкостискане“, интересно помахване и въздушна целувка и др.

Ритуалът ще създаде у детето чувство на сигурност, ако го правите всяка сутрин. При всички случаи не лъжете детето, че ще се върнете скоро, че отивате до магазина и затова го оставяте например. Детето ще ви чака с надежда и скоро ще забележи измамата, а това ще е и причината на следващия ден да не иска да отиде.

 


 

11. Обещания на родителите, че всичко в детската градина ще е приказно. Създаването на илюзията, че в детската градина всичко винаги е забавно и интересно, вълнуващо и завладяващо, създава у детето нагласата за неспирно забавление.

Така, когато дойде време за сериозните занимания, то ще е напълно объркано какво се случва. Откъсването от играта ще бъде причина детето да откаже да участва в заниманията, дори да посещава детската градина.

 

12. Нервен и напрегнат родител не може да накара едно дете да се чувства спокойно и уверено! Ако смятате, че няма да сдържите сълзите си първите сутрини, помолете партньора ви да заведе детето. То усеща емоциите, които изпитвате, и се зарежда по същия начин като вас.

 

13. Наказания и упреци към плачещото и страдащо дете от страна на родителя. Често след първия неуспешен опит за посещение на детската градина родителите се чувстват изнервени и дори безсилни да се справят със ситуацията, и прибягват към наказания. „Няма да излизаш днес, защото не искаш да ходиш на детска!“, „Без сладолед, защото си наказан, че днес плака в детската градина!“ и др. придават допълнителен негативен тон на и без това напрегнатата обстановка.

 

 

14. Сравняване на децата. Виж Гого как не плаче всяка сутрин, а ти не спираш да крещиш!“ С подобен род реплики можете да постигнете две неща – първо, детето да намрази Гого и второ, да не иска да посещава детската градина, защото там децата са по-добри от него.

Вместо това можете да помолите Гого да хване детето ви за ръка и да влязат заедно в сградата като приятели.

 

15. Рязка промяна в режима на детето. Децата, посещаващи детска градина, трябва да имат режим на ставане, хранене, сън, игра и образователни занимания. Хубаво е родителят да създаде такъв режим на детето преди тръгването на детската градина – ранно ставане, самостоятелно хранене, обеден сън, време за двигателни и образователни игри и занимания.

 

16. Детето е самотно. Някои деца трудно се адаптират в детското заведение, защото са по-затворени и трудно създават приятелства.

Ако детето се почувства специално и прието, нежеланието му да ходи на детска градина ще изчезне. Помогнете му да намери приятели!

 

 

Независимо каква е причината е необходимо да разберете, че детето наистина страда и изпитва реална тревожност. Говорете с него за детската градина, за това какво не му харесва там – учителката, игрите, децата, храната и т.н.

В момента, в който знаете основната причина то да не желае да я посещава, ще имате възможност да помислите и върху вариантите, с които да му помогнете.

 

Автор: Теодора Пампулова - детски психолог

Защо детето плаче, когато го оставяме в детската градина – възможни причини - първа част

 

Още по темата:

Не е лесно да си дете

Как да стимулирате децата да споделят повече?

5 етапа на адаптация към детската градина