Мит 1: Ако не ги принуждаваме и не ги контролираме, те няма да учат

Хайде да започнем с главното – по принцип е невъзможно да насилите едно дете да учи. Можем да го заставим да заучи нещо за момента, за да мине изпитът или да изкара контролното, да получи добра оценка, да постъпи в университет. Но ако не се връща с удоволствие към получените знания, то просто ще ги забрави. А постояннат

" />

Защо е невъзможно да накараме насила детето ни да учи – 3 мита за образованието

Защо е невъзможно да накараме насила детето ни да учи – 3 мита за образованието

Мит 1: Ако не ги принуждаваме и не ги контролираме, те няма да учат

Хайде да започнем с главното – по принцип е невъзможно да насилим едно дете да учи. Можем да го заставим да заучи нещо за момента, за да мине изпитът или да изкара контролното, да получи добра оценка, да постъпи в университет.

Но ако не се връща с удоволствие към получените знания, то просто ще ги забрави. А постоянната външна (насилствена) мотивация води до атрофиране на вътрешната. Като резултат децата не искат нищо, не знаят какво им е интересно и се чувстват безпомощни в свят, който непрекъснато се променя.

Мит 2: Децата не са способни да вземат самостоятелни решения

Обществото ни не е готово за това, а не децата. Много рядко даваме възможност на децата си да изкажат своето мнение особено ако то се различава от нашето. Но в момента, в който го направим и създадем условия, в които детето се чувства в безопасност, то започва да се проявява.

Мит 3: Свободата води до хаос

Това е още едно много разпространено предубеждение – че ако децата имат повече свобода, те ще станат агресивни. Била съм в израелско училище, където учат 480 деца. За 11 дни нямаше нито един инцидент.

Децата, които не са насилвани да правят нещо, което не харесват, не проявяват агресия.

И обратното, ако детето седи 45 минути в час и слуша урок, който му е крайно неинтересен, то неизбежно чувства напрежение, което трябва да бъде освободено по някакъв начин.

Източник: Education now

 

Още по темата:

8-те вида интелигентност и успехът в училище

Как да изберем извънкласни активности за детето си

Синът ми не иска да учи, нищо не го интересува - какво да правя?