Защо намалява четенето? – опитът на Германия

Защо намалява четенето? – опитът на Германия

Знаете ли кой е най-големият книжен пазар в света?

Ще подскажем – не е Китай, не е и САЩ, Русия всъщност дори не е в топ 5…

Най-големият книжен пазар в света е Германия – 31% от книгите се издават там. За да илюстрираме мащабите, за които говорим, ще споменем 3 цифри:

Обороти през 2017 г. в Германия:

Книжна индустрия – 9.1 млрд. евро.

Филмова индустрия – 2.9 млрд. евро.

Музикална индустрия – 1.6 млрд. евро.

И именно там, в държавата, в която се публикуват и четат най-много книги, през 2017 година отбелязват драстичен спад в броя на читателите – за 5 години оборотите намаляват със 17%.

Това предизвиква огромен обществен и медиен отзвук. Незабавно се инициира и се провежда проучване, което да установи причините за това намаляване.


И така, защо читателите в Германия се отдалечават от книгата според изследването:

 • Нямат време – защото има много повече неща, с които да си го запълват.
 • Нямат фокус – защото отвсякъде ги бомбардира информация по всевъзможни канали и те нямат времето и силите да се фокусират върху едно конкретно нещо, например книгата.
 • Нямат свобода – чувстват се непрекъснато ангажирани с дигиталните медии, не могат да се откъснат от тях.
 • Имат нужда от общуване – нараснало е значението на контактите през социални мрежи, месинджъри, срещи и т.н.

 

На практика това води до:

 • Много по-малко прочетени книги за година.
 • Все по-рядко отделяне на време за четене.
 • „Забравяне“ на книгите като източник на информация, забавление и удоволствие.

 

Кои са основните конкуренти на книгата и четенето? Сигурно си мислите, че това е интернет, но всъщност са… сериалите.


Какви са най-важните изводи от проучването:

В много от случаите ТВ сериалите са иззели статута и позицията, заемани някога от четенето на книги: ТВ сериалите предизвикват разговори, дискусии, споделяне на препоръки, въодушевление. В сравнение с тях книгите не удовлетворяват напълно нужди като социализация, удобство, гъвкавост.

Книгите често не присъстват в обкръжението или комуникациите на хората, чисто и просто не са наоколо и хората забравят за тях.

Читателите трудно се ориентират на книжния пазар – разнообразието е огромно, а те не знаят кое заглавие или автор ще им хареса.

Все пак много от участниците в проучването споделят, че приемат четенето като успокояваща дейност, време за себе си, което е важно да намериш, положително емоционално преживяване, разширяване на хоризонта си – т.е. те осъзнават и оценяват ползите от четенето.

И още една изненада – най-голям спад в четенето има не във възрастовата група до 19 години и дори не в тази от 20 до 29, а в двете групи 30–39 г. – 26%, и 40–49 г. – 37%!

Може би причината за това е, че точно това поколение дълго време не е имало достъп до интернет и качествена телевизия и си наваксва? Кой знае.

При всички положения е впечатляващо минималното намаление при групата до 19 г. Бихме могли да отдадем това на изключително силните програми за ранно детско четене, прилагани в детските градини и училища в Германия.

И малко да се разтревожим – при положение че при нас такива програми са по-скоро плод на доброволните усилия на отделни учители и директори, отколкото държавна политика, какво ли би показало подобно изследване за българските деца?


Резултатите от изследването водят до незабавни действия – точно по немски. Правят се творчески уъркшопи, по време на които се събират идеи за възможно преодоляване на проблема. Ето някои от предложенията:

 • Разполагането на книги в неочаквани пространства, например фитнес клубове.
 • Откъси от книги в пространства за чакане – гари, лекарски кабинети, фризьорски салони и т.н.
 • Мобилна апликация, която да помага на хората да се ориентират коя книга е подходяща за тях според личните предпочитания.
 • Трейлъри на книги в метрото и интернет.
 • Дигитална помощ при ориентирането пред рафтовете в книжарниците.
 • И още, и още…


Резултатите са мигновени – още през 2018 г. оборотите се покачват. Германия запазва първата си  позиция на световния книжен пазар. Засега.


А какво ли се случва с четенето в България?


Източник: Borsenverein des Deutschen Buchhandels

Още по темата:

Технологиите под контрол: 6 съвета как да научим децата си разумно да използват достиженията на съвременния свят

Ужасът на задължителното лятно четене

Могат ли да издържат децата ни 8 часа без устройства?