Защо не трябва да осъждаме родителите на малки деца - думите на един татко

Защо не трябва да осъждаме родителите на малки деца - думите на един татко

Всички сме минали през това - заведение, пищящо дете, укорителните погледи на околните... Ето думите на един татко към всички, които гледат и съдят:

татко


"Стоя в колата с дъщеря си пред ресторанта, в който семейството ми вечеря. Излязохме на семейна вечеря и тя се разпищя, защото не ѝ позволи да хвърля пилешки филенца на пода.

И така, тя пищя и рита, и тъй като аз бях приключил с храната си, на мен се падна удоволствието да я извлека от ресторанта.

Докато я носех край бара, седящите там ме зяпаха с погледа на хора, които нямат деца. Никой родител не би ме погледнал с такова опънато лице, присвити устни, сякаш казвайки:

„Ако не можеш да контролираш детето си, просто не го извеждай навън!“.


Ами… прави сте. Не мога да я контролирам.

Не и през цялото време.

Все още.


Тя е на 2 и ще ѝ трябват години, за да се научи да се държи правилно на публични места, и единственият начин това да се случи е, като я извеждам навън и ѝ показвам кое е правилно и кое не. Като ѝ го повтарям милион пъти, позволявам ѝ да излее емоциите си и ѝ го повтарям отново.


Тези уроци изискват търпение, упорита работа и реални житейски ситуации и съжалявам, че ви раздразнихме, но вие също сте част от това обучение. Вашите родители са правили същото за вас и така сте разбрали, че това, което направи детето ми в ресторанта, е дразнещо и неподходящо. Това е начинът, по който сте научили, че: „Тези родители трябва да контролират децата си!“.

Това е начинът да станеш човек, който уважава другите.


Разбирам ви. Децата са дразнещи, когато крещят в ресторанта. Знам. Аз съм родител. Но преди да се ядосате и да ме осъдите, трябва да осъзнаете, че това, на което сте свидетел, не е лошо родителство, а по-скоро усилията на родители да оправят нещата.


Свидетел сте на превръщането на едно дете в личност."

Източник



Още по темата:

Само почакай и ти ще бъдеш "лоша майка" някой ден

Най-интересните и странни въпроси, които са ми задавани като многодетна майка

Какво всъщност прави родителството толкова трудно