Затрупани с подаръци по Коледа, или защо е важно да мислим в перспектива, преди да платим на касата

Затрупани с подаръци по Коледа, или защо е важно да мислим в перспектива, преди да платим на касата

АвторТеодора Пампулова, детски психолог

Наближава най-вълшебното време в годината. Време на очакване, надежди и детски желания. Голяма част от децата вече сътвориха коледните си писма и ги изпратиха до белобрадия старец на Северния полюс.

Други все още се колебаят какво да си поискат. Изборът им е затруднен от непрекъснато появяващите се реклами на примамливи играчки, устройства, дрехи и аксесоари, и т.н.

Нуждаят ли се децата от подаръци?

За голяма част от съвременните деца подаръците се превръщат в доказателства за родителските обич и внимание. Именно поради тази причина е важно да се запитаме дали не прекаляваме с купуването на вещи и играчки и дали детето има нужда от всички тези неща?

Децата, независимо от възрастта си, се радват на нови придобивки – желани и поднесени като изненада. Многото подаръци обаче няма да увеличат радостта на детето. Повече подаръци не означава задължително и повече щастие.

 

 

Подаръците, които купувате, може да оставят дълготрайни отпечатъци върху самооценката на детето. В единият случай ще му вземете маркови маратонки и нов модел телефон, за да може да е по-популярно сред връстниците си. Така ще спечели одобрението им, ще бъде прието от другите. Това обаче не означава, че то ще обича и ще цени повече себе си.

Нека бъдем откровени: модерните дрехи вероятно няма да са толкова популярни след месец-два или ще са неподходящи извън сезона, а до седмици на пазара ще излезе по-нов модел устройство. Единственото, което ще постигнем, е да изграждаме консуматорско поведение и неадекватна самооценка, зависеща от одобрението на другите.

Във втория случай ще изберем подарък, който да подкрепи детето да опознава и развива себе си, да научава повече за другите и за света. Така то самò ще внася положително съдържание в самооценката си, ще обича и одобрява себе си.

Защо купуваме много и/или скъпи подаръци?

Често възрастните засипват децата с много и/или скъпи подаръци заради силното си чувство за вина, че не отделят достатъчно време за споделени преживявания с детето или защото са казали или направили нещо, за което се обвиняват.  Дългите работни дни, липсата на енергия през уикенда, прекалено многото битови проблеми за разрешаване, конфликтите в партньорската двойка заради развод или раздяла.

Често подаръците се превръщат в средство за „купуване“ на детска любов или прошка и дори замаскират усещането „Не съм добър родител“.

Преди да заплатите на касата, уверете се дали детето наистина има нужда от въпросната вещ, дали тя ще бъде полезна в неговото израстване, или по-скоро ще заглуши „шума“ идващ от съвестта ви.

 

 

Кои подаръци са универсални и подходящи за всяко дете? И съществуват ли такива?

Най-добрите подаръци обикновено не могат да бъдат опаковани. Те са знаци на любов и са безплатни – прегръдка, целувка, мили думи, грижа и споделено време. Към тях можем да добавим и такива, които ще помогнат на детето да се чувства уверено, можещо и справящо се, ценно и значимо за света.

На последните можете да сложите красива панделка и опаковъчен целофан на снежинки. Урок по китара и китара, уроци по танци или карате, роботика или програмиране, конструктори,  семейни и образователни игри и активни карти, образователни занимания, съобразени с интересите на детето, кратко пътуване, книги и т.н.

Децата имат различни силни страни – креативност, изобретателност, музикалност, логически и математически умения, спортни интереси и т.н., които възрастните могат да подкрепят. Ако изберете занимания вместо вещи, коледният ви подарък ще се ползва дълго във времето – от няколко пъти в годината до почти всеки ден от седмицата.

Добра идея ли е детето също да подарява подаръци на значимите за него хора?

Повечето презадоволени деца имат трудности да дават предмети като подаръци, трудно ги отстъпват за игра, дори и да не играят с тях в момента. Тези деца не споделят времето си, чувствата си, подкрепата си и т.н. Те смятат, че другите са длъжни да бъдат отзивчиви и „даващи“, че другите са отговорни за техния комфорт и трябва да удовлетворяват желанията им.

 

 

Така искат да получават все повече и повече, и все по-големи подаръци, и по-скъпи вещи. Много от родителите насърчават и настояват децата да изготвят ръчно или да закупят дребни подаръци за своите близки, за да има споделеност. Така децата може да усетят радостта, която се поражда, когато близък се наслаждава на поднесен подарък.

Коледните и новогодишните празници са време на добротворство и на алтруизъм. Често възрастните поощряват детето да се научи да предоставя свои вещи или играчки на деца или семейства в затруднено положение. Така то се превръща в част от вълшебството на друго дете!

Какво да правим с бабите, дядовците, чичовците и лелите…?

Децата често са заобиколени от възрастни, които са склонни да ги затрупват с вещи. И това се случва не само по Коледа! Добрата комуникация сред родители и възрастни от разширеното семейство предполага и добра организация при избора на подаръци.

Това означава, че възрастните могат да изберат общ подарък и да го подарят заедно. Вероятно това ще е преживяване, което детето ще запомни до края на живота си. Това е страхотен личен пример за отборна и задружна работа!

АвторТеодора Пампулова, детски психолог

 

Още по темата:

Как да (не) се поддам на коледната подаръчна свръхеуфория? - част 1

Как да (не) се поддам на коледната подаръчна свръхеуфория? - част 2

Как да изберем подаръци на децата си - съвети и идеи