10 идеи за лятно четене

10 идеи за лятно четене

Обичаме, когато Ели Мантовска е на гости в нашия блог - тя е консултант и обучаващ на родители. Над 23 години работи в сферата на обученията, знанието и междуличностните взаимоотношения. Майка е на близначки на 8 г. и момченце на 4 г. 

Ето нейните 10 съвета за успешно лятно четене:

Да започнем с това, че може би е добре да определим какво е „успешно лятно четене“. Моето мнение е, че четенето е ценност, радост, утеха, уют, бягство в по-хубав свят. Така че няма да ви изненадам, че за мен успешно е това четене, което… се случва :)

А как биха отговорили на този въпрос вашите деца? А вие?

Особеното на лятното четене е, че ни позволява да излезем от рутината. Може да вземем книга на брега на морето или на някоя поляна. Лятото ни дава възможност за повече споделени мигове с близките хора през насладата на четенето на път.

 

Спомням си как четяхме „Ах, колко много моркови!“ на масата за закуска в Созопол и няколко деца от други маси ни бяха наобиколили, за да слушат. Така се развълнувах от това внимание, че още повече се вживях и вдъхнових. И до днес моите деца си спомнят това четене и често искат пак да се връщаме към книгата. Мисля, че е най-вече заради тази споделена емоция и вълнение…

Събрах някои идеи, които са ни вдъхновявали да четем у дома, които са проверени от семействата, с които работя, и които носят лекота в забързаното ежедневие. Не е нужно да е лято, за да ги приложите, но за мен лятото помага да направим нещо по-разчупено. Освен това често в социалните мрежи излизат постове, които сякаш само ни напрягат колко специална програма „трябва“ да измислим за лятната ваканция на децата. А всъщност дали е така?

Вярвам, че децата имат най-вече нужда от НАС и нашето внимание. Не от скъпи увеселителни паркове, тичане от място на място, сложна програма от забавления. Тук не важи количеството, а качеството. Ще се радвам, ако тези идеи снемат от напрежението за вас и направят съвместното четене още по-забавно и очаквано.

  • Книга и наслада. Независимо дали детето вече чете само, или възрастните му четат, лятото може да направим ритуала по-разчупен. Например да си организираме с детето специален ден или наша си среща, която включва сладолед и посещение в библиотека или книжарница.

  • Истории на път. Може би ще е забавно да посетим библиотеката в морския град, където летуваме? А защо да не послушаме аудиокниги, докато сме в колата? Или да вземем „1001 неща, които да откриеш в града“ и да направим план колко от тях може да намерим на път?

  • Книги навсякъде. Освен да оставим книгите напълно достъпни за децата, това може да значи да подготвим и изкушения. Например в кухнята заедно с нашите готварски книги да сложим детска готварска книга или картите „Аз готвя здравословно с мама“. До леглото на детето да подготвим куп книги, които заедно сме планирали да четем следващите дни. В хола да са най-важните енциклопедии, за да правим бързи справки там (вместо в интернет).

  • Книгите оживяват. На етажерката с детски играчки да поставим една отворена книга и до нея седнало плюшено мече, което я чете. Когато детето се събуди, да намери своето столче и бюро, заети от Мишо, който се е вглъбил с шишарка, лупа и енциклопедия за растенията. Какво ли прави Мишо? Дали да не се включим? Да отправим на детето „Покана за игра с книги“.



  • Говорим си за книги. Може ли да намерим връзка между някоя история и предмет, който имаме у нас? Или визуална прилика между плюшена играчка или кукла и герой на любима книга? Кого бихме изпратили в „Училището на Мис Моли и в коя школа?

    Как ще продължим историята или ще измислим своя със същите герои? Или да си поговорим коя е била любимата детска книга на мама и тате на същата възраст. Кой им я е четял и как? Какъв е най-милият им спомен, свързан с книги и четене? Как са се справяли, ако им е било досадно да четат някоя книга? Обичали ли са да слушат аудиоприказки и кои?

  • Книга и музика. Каква музика би отивала на тази история? Може би заедно с детето можем да измислим мелодия или песен по книга и да я изтанцуваме? Или да потърсим някоя подходяща музика за фон на важен момент от историята. Ако четем книга, по която има филм, може да си пуснем музиката от филма.

  • Четене навън. Лятото ни позволява да посетим някое природно място, което свързваме с дадена история. Или да си направим пикник с книга. Или просто, подготвяйки багажа за разходка, да вземем и книга с нас.

  • Да си поставяме (лесни) цели. Да се включваме в летни маратони на четенето. Да си подготвим списък с теми или книги, които искаме да прочетем с децата. Да преброим колко страници или колко книги сме прочели за лятото. Да си направим лятна библиотека – да извадим и да подредим онези книги, които свързваме с лятото.

  • Книги и теми, които ни вълнуват. Можем да обвържем темата, която много вълнува детето сега с ежедневието ни. Например, ако детето в момента се вълнува от кучета, колко породи (или брой безпородни) кучета ще срещнем на разходката днес? И когато се приберем, да надникнем в „Обичам кучетата, за да сверим дали сме познали породите...

  • Книги и чувства. Може да помислим с детето в коя книга сме срещали някоя история, поука или обяснение на дадено поведение или чувство. „Срамежливият Тони“ как ли би се чувствал на първия учебен ден в Училището на Мис Моли по самоувереност? Дали биха станали приятели със зайчето Роузи?



    А как ли ще се чувства Тони на последния учебен ден, точно преди лятната ваканция? Ако в детската градина или училище дойде някое ново дете, което се притеснява, какво може да направи нашето дете? Ако надникнем във „Всичко за страховете и тревогите“, каква идея ще ни хрумне?

И накрая, вместо заключение, бих искала да отправя един призив: Нека това лято намерим истории, които ни свързват. Дори и децата да са читатели, нека не спираме да им четем на глас. Да се редуваме всички в семейството да четем на останалите.

Да преживяваме заедно историята, да заживяваме с героите и техните избори. Нека си припомним нашето детско нетърпение да започнем неустоима история, да разгърнем нова книга, да четем, сгушени горе, в клоните на някое дърво… Приятно лятно четене!

Автор: Ели Мантовска

Последвайте Ели във Facebook – Сладки думиИнстаграм – 5pod5, както и в нейния блог, за да прочетете ценните и интересни съвети, които тя дава.

Още по темата:

Хайде да си поговорим за плановете за лятото!

Как да насърчим децата да четат

Как да подберем първата книга на детето си - препоръки