50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 4

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 4

Упражнение 4: Блестящ като диамант

Тази малка игра ни позволява да разберем нещо важно: можем да станем каквито пожелаем. Атлетични като кон, могъщи като дъб. Въпрос на избор е!

Време: 10 мин, Материали: медальони за попълване, химикалка. Участници: сам.

 

 

Ти си на ход!

 

  1. Във всеки медальон е представен един елемент (животно, човек, дърво…) което е носител на качествата, които имаш или би искал да имаш. Попълни всеки медальон със силата или специалното качество на нейния притежател.
  2. Можеш да им припишеш качествата, което желаеш, най-вече такива, които би искал да засилиш у себе си или пък да придобиеш.
  3. След  това се вгледай във всеки медальон и се опитай да почувстваш това качество в себе си.

 

Вариант:

За да засилиш ефекта на тази сила, можеш да вдишаш бавно, като повдигаш рамене, да задържиш дъха си и да помислиш много усилено за това качество. След това смъкни рамене и издишай силно като произнасяш на глас името на желаното качество.

 

Ползите от това упражнение:

На кого би искал да приличаш? Какво качество би желал да притежаваш? Попълни медальоните според твоите желания. Винаги можеш си вдъхнеш увереност, докато гледаш медальоните, и това е тяхната цел: да ти напомнят какъв си и да ти дадат сила.

Попълненият плакат може да бъде закачен в стаята ти за да те вдъхновява и за да позволи тази сила да се влее в теб. Последните медальони са празни: в тях ще можеш да намериш собствено вдъхновение.

Съвет към родителите:

Благодарение на това упражнение децата ще могат да си се представят с качествата, които искат да притежават. Ще се видят по начина, по който желаят, а не така, както ги определят (например дете, което си мисли, че е „прекалено слабо” може да се види  „атлетично като кон”).

Още по темата: 

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 3

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 5

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 6