50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 5

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 5

Упражнение 5: Списък с качества

 

Нашите качества съставляват нашата идентичност и нашата сила. Да назовеш качествата си, означава да признаеш кои неща вършиш добре и с какво помагаш на другите и на света.

Време: 10 мин. Материали: списъкът от страниците за изрязване, лист, молив. Участници: няколко (един четец и един играч).

Ти си на ход!

 

  1. Нека човекът, който ти помага в това упражнение ти прочете списъка с качества от края на книгата.
  2. Отбележи си писмено всяко качество, което разпознаваш в себе си. Можеш да си вземеш красив цветен лист и да записваш с най-красивия си почерк.
  3. Можеш да персонализираш този лист с рисунки, стикери…
  4. Не се колебай да попиташ за значението на някои думи, ако не ги разбираш добре.

Вариант:

Откриваш ли у себе си качества, които не са посочени и които би искал да добавиш в списъка? Можеш също така да разкажеш анекдоти, свързани с качествата, които си отбелязал, за да запечаташ трайно това преживяване в паметта си чрез спомена за приятни емоции.

 

Ползите от това упражнение:

Важно е да познаваш качествата си, защото една дума може да промени много в живота. Също това е важно да разбереш, че можеш да бъдеш творческа личност, дори ако понякога ти липсват идеи.

Освен така тези качества не са неизменни, човек се учи цял живот: променяме се всеки ден и можем да подсилим някое наше качество като действаме различно и като се упражняваме. Ако много искаш да придобиеш дадено качество е достатъчно да повярваш в това, да се упражняваш и да позволиш на останалите да те окуражават.

 

Съвет към родителите:

Естетичният аспект тук е важен за да увеличи положителния и приятен ефект от упражнението. Колкото повече листът, на който са отбелязани качествата е украсен (картинки, образи, изрезки, истории, думички…) толкова резултатът ще бъде по-въздействащ и продължителен във времето.

Още по темата:

 

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 3

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 4

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 6