6 съвета, които ще ви помогнат да възпитате всестранно развито дете

6 съвета, които ще ви помогнат да възпитате всестранно развито дете

Най-важното за всестранното развитие на детето се явява подкрепата вкъщи. Това позволява то да израсне удовлетворено от своите постижения. Нашата цел като родители е да му помагаме да се чувства компетентно и уверено да върви към целта си.

Ако искате да подобрите уменията на детето си да учи и да повишите неговия успех, то трябва да се запасите с търпение и да сте последователни.

 

1. Насърчавайте специалните навици.

Всяко дете има специален интерес – пеене, танци, битки с герои. Не е задължително да го записвате на суперскъп курс или школа – можете да го окуражавате да развива интересите си вкъщи – да му пуснете урок по рисуване в YouTube или балетно представление по телевизията, да гледате заедно мачовете с любимите му отбори. Не подценявайте и неструктурираната игра. Гоненица, спонтанни танци в хола – всички те подпомагат интелектуалното, физическото и личностното развитие. Ще бъде още по-добре, ако вие намерите хоби, което да се харесва и на двамата. Осъзнаването, че вие сте готови да научите нещо ново, ще вдъхнови детето ви да прави същото.

 

2. Не подценявайте силата на похвалата.

Хвалете детето за конкретна, добре свършена работа, като избягвате формулировката „умен“ или „талантлив“. Хората, които имат подобно мнение за себе си, трудно поемат нова посока на развитие, защото смятат, че могат да успеят в нея само благодарение на вродените си способности, и често използват думите: „А, не, мен не ме бива в това!“.

 

3. Четене, четене, четене.

Дори детето ви да е малко, за да разбира какво точно му четете, то ще се научи да различава различния ритъм на думите, което пък ще му помогне в бъдеще за развитие на речниковия му запас. Доказано е, че съвместното четене развива детето и в емоционален план. Тези деца имат много по-малки проблеми с поведението си в училище.

 



4. Вечеряйте семейно.

Не се притеснявайте, че не ви бива особено в готвенето и сервирането. По време на съвместното похапване детето ще оцени повече разговора и общуването, отколкото вида и дори вкуса на храната. Вие можете да разказвате какво се е случило през деня ви. Това ще позволи на детето да осъзнае семейните ценности и неусетно да се учи от вас.
Изследвания, проведени от колумбийския университет, показват, че децата, които редовно вечерят с родителите си, са по-успешни в обучението и по-малко склонни към проблеми с хранителната система.

 


5. Съблюдавайте режим на сън.

Такъв режим изключва гледането на телевизия или ползването на компютър половин час преди лягане. Ако детето ви има мобилен телефон, вземайте му го, защото 62 процента от децата признават, че продължават да го ползват, след като родителите угасят осветлението в стаята. През 2005 година изследователи от Тел Авив откриват, че намаляването на продължителността на съня дори с един час води до почти двойно намаляване на умствените способности на детето на следващия ден.

 

6. Прегръщайте се по-често.

Гушкането снижава стреса и намалява напрежението. Този контакт позволява на детето да се почувства в безопасност. Изследванията на деца, които са лишени от родителска грижа и подкрепа, показват, че децата, които не изразяват привързаността си, може да страдат от хронически стрес, който може да увреди части от мозъка им, свързани с фокуса, обучението и паметта.

Нежното докосване от друг човек може да облекчи симптоми на страдания – емоционални или физически – свързани със стреса. Когато детето ви прегръща, то не само подобрява собствената си концентрация, но и помага на вас да се чувствате по-добре.

Източник

 

Още по темата:

Как да разговаряме с децата си - 5-те езика на любовта

Послание към себе си отпреди 15 години

Възпитание на ухо