8 битки, които си струва да водим с децата си

8 битки, които си струва да водим с децата си

Родителството е трудно. Родителите трябва да избират своите битки. Ето 8, които си струва да проведете:

  1. Битката за четенето

Направете детето си „читател“. Защото четенето е свързано с всичко – от когнитивното развитие до способността да се фокусираме. Накарайте децата си да четат – сега.

  1. Битката за игрите навън

Децата трябва да бъдат възможно най-често навън. Природата ни учи на толкова много. Да не говорим за слънцето, свежия въздух и физическата активност, които ги очакват там. А също и емоциите, които ги очакват: приключенски дух, откривателство, омиротворение, радост.

  1. Битката за задълженията

Насърчете децата си да работят. Тъжно е колко много родители не очакват от детето си абсолютно нищо у дома. Има безценни житейски уроци, които можеш да научиш само с парцал в ръката. Нека потта бъде техният учител.

  1. Битката за семейната вечеря

Научете детето си да ядете заедно. Съвременният ни живот е поредица от непрекъснати активности. Да се съберем на масата, е физическа пауза, която ни помага да си припомним истината, която често жертваме в името на работата ни. Няма нищо по-важно от семейството.

  1. Битката ЗА скуката

Оставяйте детето си да скучае. Не му пускайте филмче при всяко пътуване. Децата се нуждаят от неструктурирано време. И колкото и странно да звучи, скуката е умение. Разбирам, че е трудно да издържате на мрънкането на децата си.

Но ако се поддадете и непрекъснато им осигурявате външни развлечения, ще възпитате възрастен, пристрастен към активностите и неспособен да се отпуска. Нека сами се научат да се справят със свободното време.

  1. Битката „Невинаги да съм пръв“

Научете детето си, че невинаги ще е първо. Умишлено го оставяйте последно в някои ситуации. Нека се научи, че светът няма винаги да се върти около него, че невинаги той ще е най-важният. Нека вземе по-малкото парче. Нека даде дистанционното. Да свърши задълженията на някой друг. Няма да им хареса, но ще им е много полезно.

  1. Научете децата си да водят неудобни разговори с вас.

За секс, за тялото си, за гаджета, за ценности... Вашето дете ще върти очи и ще се съпротивлява. А вие ще се притеснявате и ще ви е трудно. Но децата ни се нуждаят от нашата гледна точка, научените уроци и мъдростта ни.

  1. Битката с приемането на правилата

Да се научиш да живееш по правилата, е ценно житейско умение. Всъщност много проблеми като възрастни произтичат от невъзможността да приемаме ограничения и графици. Поставяйте такива за времето пред устройства, за храната, за активностите и за ученето.

Като родител трябва да избирате битките, които да водите. Тези не са лесни, но си струват.

Източник: David Morris

 

Още по темата:

Най-модерната родителска техника – методът УСЗБ!

11 съвета за възпитанието на децата от психолог и майка на пет деца - част 1

5 психологически проучвания, за които трябва да знае всеки родител