Как да подготвим детето за първия учебен ден

Как да подготвим детето за първия учебен ден

Предварително:

 

Говорете за училището като преживяване – старайте се да бъдете максимално обективни, да не прекалявате с хвалбите или пък с предупрежденията.

Имайте предвид, че детето много ясно усеща скритите ви намерения и ако вие настойчиво му повтаряте: „Няма от какво да се притесняваш!“, то със сигурност ще започне да се страхува.

 

Разкажете му как ще мине първият учебен ден – че ще има много хора, ще има нови деца, нова госпожа, после ще влезете в класната стая и т.н. Несигурността плаши, децата обичат яснотата, предварителната информация ги успокоява, че всичко е под контрол.

 

Планирайте заедно – изберете заедно дрехите за първия учебен ден, напазарувайте поне част от необходимите материали, особено раницата, включете активно детето в подготовката – нека усети това преживяване като свое.

 

 

Първият учебен ден:

 

Ако детето се притеснява:

Прегръщайте го, галете го, докосвайте го. Децата ни имат нужда от физически контакт, и то с нас – това ги успокоява.

 

Не омаловажавайте чувствата му – не му се карайте, не му казвайте, че се глези, не го призовавайте да е смело – разберете, че му е тежко, и просто му говорете спокойно и позитивно.

 

Огледайте се за друго притеснено детенце и хванете двете за ръчичка – чуждото нещастие успокоява личното, а топлината на друга детска ръка вдъхва увереност

 

Не показвайте вашата тревога – не може да очаквате детето ви да е щастливо, ако вие сте несигурни и разтревожени. Ако се чувствате така – скрийте го и се усмихнете – дължите го на детето си!

 

Следващите дни:

 

Много често след първия учебен ден децата се опитват да преговарят – а може ли да ме вземаш по-рано, на мен не ми харесва храната в стола, искам да си стоя вкъщи. Тук трябва да разберете каква е истинската причина за това и да се опитате да постъпвате спрямо нея:

 

Ако детето просто се опитва да види доколко сте сериозен с тази нова инициатива – проявете твърдост. Колкото по-последователен и неотстъпчив сте, толкова по-рано детето ще спре да гледа към вас и към предишното си ежедневие и щесе обърне към новата реалност и новите контакти.

 

Ако детето наистина се изтощава – емоционално или физически – проявете загриженост. Отпускайте му малки почивки – веднъж в седмицата го вземайте по-рано и правете нещо, което знаете, че обича – разходка, кино или почивка у дома. Лека-полека то ще свикне с новия ритъм и необходимостта от тези малки „бягства“ ще отпадне.

 

Автор: Биляна Павлова, семеен консултант

 

 

Още по темата:

8-те вида интелигентност и успехът в училище

Да има ли униформи в училище – за и против

Трябва ли да се забранят домашните?