Как се отразяват социалните ограничения и дистанционното обучение на децата?

Как се отразяват социалните ограничения и дистанционното обучение на децата?

В последно време доста активно се говори за промените, които настъпват в обществото ни по време на социална изолация във връзка с епидемиологичната обстановка в световен мащаб. Обръща се внимание на рисковете, но също така и на новите възможности. А днес ще обърнем по-специално внимание на учениците, на които им предстои новата учебна година.

Родители и учители са разделени като цяло на два лагера как да започне учебната година – присъствено или дистанционно. От една страна, присъственият старт крие своите рискове от разпространяване на COVID-19, а от друга – онлайн ученето създава предпоставки за по-трудно усвояване на учебен материал и десоциализация на децата. Добре би било да се търси балансът между двете форми на обучение.

Нека видим за кои присъственият старт на учебната година е особено важен и защо.

Първокласниците

Всеки си спомня трепета при първия училищен звънец, радостта и очакването да седнеш на чин за първи път. Да си ученик, да си голям. За първолаците прекрачването на училищния праг е първото свидетелство за това, че са големи. Те вече не са в детска градина, а са ученици с раница и учебници. И с нов клас, и с нов учител.

 

 

Първи клас е много важна крачка по пътя на човешкото порастване. Освен свидетелството, че вече си голям, предстои първата среща с много нови неща – класа, класния ръководител, училищните порядки.

В случай че учебната година стартира неприсъствено, на първолаците ще им бъде отнета не само радостта да прекрачат гордо училищния праг с усмивка „Аз вече съм голям“, но ще се ограничи и шансът им за социализация с новата среда, в която ще прекарат следващите близо 12 години.

Как да им помогнем?

Да не се ограничава събирането на децата поне на открито, докато времето позволява това. Например среща пикник с новата класна, новите съученици и родителите им, освен че ще даде възможност на децата да се запознаят, но и ще сплоти родители, ученици и учители за общата цел.

Пети клас

„Вече не сме зайци“! В V клас се променя общата структура на образованието. Докато до IV клас децата са с един класен и най-много още един преподавател по специален предмет, сега, в V клас, всеки предмет си има учител.

 

 

А освен това тези учители си имат и кабинети! Иска се обикаляне, съобразяване с времето на междучасията, настройка към всеки преподавател и изискванията му. Много ученици сменят училищата си, а това налага сериозна адаптация.

В случай че петокласниците започнат годината офлайн, това ще донесе сериозно напрежение в семействата им. Предметите са различни, преподавателите са различни и както споменахме – изискванията към учениците в V клас са различни. Родителите ще бъдат силно затруднени да подкрепят децата си в учебния процес.

Децата няма да могат да получат успешния старт, който им е необходим в новия образователен етап. Учителите няма да постигнат удовлетворителни резултати от работата си, което е демотивиращо за всички и ще се отрази на следващите няколко учебни години. Извън чисто образователната страна социалната среда на децата ще се ограничи силно, а те се нуждаят от комуникация със себеподобните си.

 

 

Какво можем да направим?

Тясната комуникация с всеки един преподавател е особено важна, за да са ясни изискванията и очакванията по различните предмети. За да не става сложно общуването, изберете един родител от класа, който да поддържа връзка с преподавателите и да е приносител на информация.

Това ще облекчи много работата на учителите, ще сплоти родителите като общност, ще помогне децата да имат по-високи резултати. От изключителна важност е да не се ограничава общуването на децата помежду им. Нека ползват различните онлайн комуникатори, да играят навън заедно, когато времето позволява това.

Осми клас

Бъдещите осмокласници вече са големи ученици. В VIII клас те вече пристъпват много уверено в света на възрастните с избора си на професионална подготовка. Живият контакт в някои от професионалните училища е крайно необходим.

Как ще се научи да готви един готвач онлайн например? Освен това осмокласниците са вече юноши и девойки, на които основната жизнена среда е сред връстниците им. Семейството е все по-рядко избираната среда.

Ограничаването на социалната комуникация между хората в тази възраст може да доведе до сериозни конфликти между поколенията в семейството, както и да наруши емоционалния баланс на самия юноша.

 

 

Какво можем да направим?

В случай на онлайн старт на годината за осмокласниците от особена важност е да се търси подкрепата на училището. Всяка гимназия има свой собствен профил и най-добре ще насочи родителите към правилното поведение и реакции.

От друга страна, не ограничавайте общуването между децата. Поощрявайте ги да се занимават със спортове на открито, които ще им дадат възможност да общуват с връстници и да поддържат здравословен начин на живот.

 

На въпроса отговори: Доника Боримечкова. Тя е детско-юношески психолог и практикува в гр. София. Преподавател е в Център за професионално обучение за социални дейности, член на Българското общество за лаканианска психоанализа, групов член на Новата лаканианска школа (NLS) и на Световната асоциация по психоанализа (WAP), както и на сдружение „Дете и пространство“. Повече за нея: https://www.borimechkova.com

 

Още по темата:

Притеснявам се, че с дистанционното обучение детето ми пропусна много неща от учебния материал

Дистанционно обучение по време на изолация – героите и другите

Научни факти за родителството по време на пандемия