Каква е идеалната учебна програма за учениците - мнението на един директор

Каква е идеалната учебна програма за учениците - мнението на един директор

Автор: Doug Autenrieth, директор на училище в Англия

 

**Предупреждение – аз съм училищен директор, но говоря само от свое име. Другите колеги могат да имат различни виждания.**


Непрекъснато чета различни постове, свързани с темата, и затова искам да дам моята гледна точка, както и да отговоря на най-често задаваните въпроси.

Много хора се чувстват стресирани и претрупани от домашните работи, които се изпращат в момента към децата. Надявам се да помогна за намаляването на това напрежение.

 

Искам първо да отбележа няколко неща:

1) Това не е домашно обучение. Това е извънредна спешна ситуация, която оказва влияние на функционирането на целия свят. Нека не го забравяме. Домашното обучение е избор, който вие съзнателно правите, планирате и реализирате. Това, което се случва в момента, може в най-добрия случай да бъде наречено дистанционно обучение. В действителност е по-скоро опит за такова, тъй като никой реално не знае точно какво прави и кое е правилно, и кое – грешно.

 

 

2) Вие сте и винаги сте били най-важният човек в обучението на децата си. Ако вие прецените, че детето ви няма да се занимава с пратените домашни, а ще прекара времето си, играейки или готвейки, или гледайки телевизия – това е ваш избор.

Това е ваше право. И то е упоменато в конституцията. Няма защо да се стресирате или да се чувствате виновни.

 

3) Училищата също не са сигурни в това, което правят. Ние нямахме предупреждение или време за подготовка. На нас ни беше казано да продължим да работим.

 

4) Абсолютно невъзможно е да се опитвате едновременно да учите заедно с детето си и да работите от вкъщи. Ако се опитвате да го правите – спрете. Разбира се, може да прекарвате известно време с детето си, докато учи, но е по-важно да се фокусирате върху работата и оцеляването на семейството в тази криза. Която, отново ще припомня, е безпрецедентна. Не се опитвайте да сте супергерои.

 

 

И така, отговори на често задавани въпроси:

От училището на детето ми пратиха много домашни – страници след страници, които отнемат часове. Как се предполага да се справим с това?
Не е нужно, не се и опитвайте. Учителят на детето ви най-вероятно е прекарал няколко часа в паническо търсене на материали, които да изпрати, за да не бъде обвинен, че не си върши работата. Това не е състезание, нито конкурс, малко вероятно е учителят да успее да провери този обем от домашни работи.

 

От училище продължават да ни пращат мейли, линкове и съобщения, докато аз се опитвам да работя. Как да ги накарам да спрат. Ааааааа…

Погледнете горния въпрос. Те пращат тези предложения и идеи, защото се тревожат, че не правят достатъчно. Използвайте ги, както намерите за добре, а ако решите – не ги използвайте изобщо. Ако това ви стресира – спрете да четете мейлите и съобщенията. Така или иначе, никой няма да разбере.

 

Детето Х от класа на сина ми се справя с всичко, а моето едва изписва един лист. Ще изостане ли фатално?

Дори в една спокойна учебна среда, без да отчитаме различните домашни условия в момента (като брой деца, брой стаи, брой устройства в дома), децата се развиват с различни темпове. В училище учителите се опитват да компенсират тези разлики, но в момента това ще трябва да правите вие – съобразете очакванията си с възможностите на детето.

Детето ви няма да изостане. В момента предимно се преговарят вече учени неща. Дори да има нов материал, то той ще се преговаря многократно в идващите месеци.

 

Не карам децата си да пишат домашни. Оставил съм ги да играят с конструктори, да готвят и да се забавляват. Това редно ли е?

Всичко това е реален учебен процес. И то много ценен. Дайте на тях и на себе си възможност за почивка.

 

Как да помогна и на трите си деца с уроците, когато са толкова различни като тема и сложност?

Не можете, спрете да опитвате. Ако са достатъчно големи, ги оставете да се справят сами. Ако не могат, измислете нещо друго, което да ги ангажира и трите – игра, филм, нещо друго.

 

Добре, какъв е учебният минимум, който ще очаквате от нас?
За мен най-важното в момента е всички да минем на режим за оцеляване. Ако има учители, които не осъзнават това, то най-вероятно не си струва да ги слушате и по други въпроси.

 

 

Каква е идеалната учебна програма за учениците от моето училище в момента според мен:

- Малко четене всеки ден – може и аудиокнига.

- Малко свободно писане – например да си водят дневник или нещо подобно. А защо да не нарисуват комикс?

- Малко практическа математика – било то чрез готвене, чистене или през устройства.

- Физически упражнения всеки ден.

- Упражнения за моторика – игри с конструктори, рязане, пластилин, подреждане на дребни играчки.

- Малко изкуство – рисуване, музика, когато е възможно през седмицата. Не е нужно да е насочвано от вас.

- Някакъв проект за реализация – за да поддържа умовете им будни – нека проучат дадена тема и да представят пред вас това, което са открили.

- Ако са по-малки – много свободна игра, колкото по-самостоятелна, толкова по-добре.

 

 

Вие правите достатъчно. Вие обичате децата си и ги подкрепяте през тези трудни времена. Погрижете се за себе си. Минимизирането на стреса е жизнено важно в този момент, за да запазим психичното си здраве.

Само вие може да го контролирате, като осъзнаете и правите това, което е в рамките на вашия контрол. Запомнете – вие сте най-важният човек в живота на детето си и вие вземате най-правилните решения за него.

Автор:Doug Autenrieth, училищен директор на основно училище в Англия

 

 

 

Още по темата:

Поръчка от „Клевър Бук“ – ОТСТЪПКИ, ПОДАРЪЦИ, БОНУСИ

 Как да възпитате у децата любов към ученето – 5 идеи за родителите

Момчето и образованието - една удивителна история