Какво да избера – куче или котка?

Какво да избера – куче или котка?

Изборът между куче и котка за детето ви зависи от различни фактори като начин на живот, местообитание, лични предпочитания. Ето няколко неща, които да обмислите, преди да решите какво домашно животно ще е най-подходящо за вашето семейство:

1. Начин на живот: Опитайте се да дадете оценка на времето и енергията, които ще трябва да отделите за обгрижването на домашния любимец. Кучетата обикновено изискват повече време и внимание от котките, включително ежедневните разходки и игри. Ако сте много зает със служебни или лични ангажименти и имате малко свободно време, котката може би е по-добрият избор, защото тя е по-самостоятелна и очаква по-малко внимание. Не вярвайте, когато детето ви каже „Аз ще го разхождам“ или „Аз ще чистя тоалетната ѝ“ – това никога не е вярно. Преценете ВАШИТЕ сили и ресурси. Ако детето се включи активно, ще бъде един неочакван бонус.

2. Местообитание: Оценете обективно размера на дома ви, както и наличието/отсъствието на градина и външно пространство. Кучетата имат нужда от по-голяма площ, в която да тичат и да играят, докато котките са доволни и в по-малки пространства. Съобразете се и със съседите си. Лаят на оставеното само в дома куче може да бъде повод за неприятни разговори и напрежение в отношенията с тях.

3. Алергии. Ако някой от семейството е алергичен, може да проучите хипоалергенните породи кучета и котки. Някои породи отделят по-малко козина и ги правят по-подходящи. Този въпрос е важен и трудно решим, затова предварителната оценка е много важна. Да търсите дом на куче/коте, което вече е свикнало с вас и вие с него, може да е трудно и мъчително.

4. Темперамент. Проучете внимателно темперамента и характера на любимеца, който планирате да вземете у дома. Кучетата обикновено са по-социални и общителни, докато котките са по-независими и резервирани. Всяка порода има общи характеристики, които могат да ви насочат. Разпитайте познатите си, задайте въпроси във форуми. Въпреки че всяко животно е индивидуално, ще можете да се ориентирате за възможни проблеми и особености, както и да се запознаете с възможните начини за справяне с тях.

5. Бюджет. Оценете максимално обективно и подробно разходите, които ще се появят с домашния любимец. Това включва храна, ветеринарна грижа, поддръжка на козината. Кучетата изискват повече поддръжка от котките, но разбира се, отново зависи от породата. Все пак уверете се, че ще сте в състояние да осигурите необходимата грижа.

6. Положете усилия да прецените дали обстановката в дома ви ще е подходяща за гледане на животно. Това включва физическа и психическа среда. Ако изберете котка и живеете на висок етаж, ще трябва да обезопасите терасите, за да я предпазите. Ако имате малко дете, което не може да се контролира и има опасност да тормози животното, е добре да го подготвите добре или направо да се откажете. Целта е и вие, и домашният любимец да сте по-щастливи заедно, отколкото сте били преди.

Като заключение: важно е да изберете животно, което ще е подходящо допълнение на семейството ви и ще се впише без особени сътресения в начина ви на живот. И кучетата, и котките са чудесни компаньони на децата и със сигурност ще обогатят живота ви.

 

Още по темата: 

Котката – това е още едно дете в семейството

7 причини да вземете котка на детето си