Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 3

Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 3

Ритуал за изграждане на себепознаване: „Какво обичам в… (член на семейството)?

Кога: Ако забелязвам, че някой от нас е по-раздразнителен, ако е имало някаква дрязга. Или просто за наслада.

Как: Изброявам наум имената на всички членове на семейството, някой казва "стоп!", обявявам името на глас. Всеки споделя какво обича в този човек, включително и самият той. Въртим се, докато всички са споменати.

С каква цел: Да чуем мили думи за себе си, но и да се замислим какво харесваме у себе си. Да си дадем сами и пред останалите членове на семейството увереност и любов.

Не е нужно да играете всички игри всеки ден, би било доста затормозяващо за семейството. Дори не е нужно да играете която и да е от игрите, за да имате пълноценно време с децата.

Предлагаме ги като вдъхновение и да ви улесним особено в предстоящите празнични дни, когато вероятно ще сме преуморени и както се пее в една коледна песен на Бинг Кросби: Мама и тате нямат търпение училището отново да започне.

 

 

Ако ви допадат тези ритуали игри или търсите идеи за игри, които развиват детската самоувереност и идентичност, може да се запознаете с книгата „Помогнете на детето си да развие своята самоувереност!“ от д-р Корин Рьориг.

Лично аз много харесвам книгата, написана е като наръчник, с много детайлни обяснения и разнообразни игри, съобразени с възрастта и индивидуалните нужди, както и с ценностите на различните семейства.

Аз често я препоръчвам или подарявам на мои приятели и клиенти. В нашето семейство много харесвахме и двете книги „Всичко за приятелството“ и „Всичко за чувствата“, които използваме в игри или просто за да си обяснят децата своето или чуждото поведение.

Ако искате да обсъдим някоя от игрите или да споделите своите, ще се радвам да оставите коментар и/или да се свържете с мен.

Автор: Ели Мантовска

Последвайте Ели във Facebook – Сладки думиИнстаграм – 5pod5, както и в нейния блог, за да прочетете ценните и интересни съвети, които тя дава.

Част 1 прочетете ТУК.

Част 2 прочетете ТУК.

 

Още по темата:

Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 1

Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 2

Идеи за семейни игри от Офлайн Кидс