Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 2

Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 2

Ритуал за приятно хранене и споделеност: „Три неща“

Кога: По време на семейното хранене, при нас най-често на вечеря. Описала съм част от нашия опит в статията „Злоядото дете“, там може да намерите и още подобни игри.

Как: Избираме си три неща от деня, които са ни 1) харесали или са били забавни; 2) били са ни трудни или сме научили нещо ново; 3) някой е направил нещо мило за нас или ние за тях. Невинаги успяваме да покрием повече от 1 въпрос, защото дискусията сама се заформя. „Модераторът“ се сменя с порастването на децата и навика, те сами подемат темата.

С каква цел: Да създадем приятна атмосфера, да намерим по-разчупен начин, по който да учим себе си и децата да споделяме, да се научим да осмисляме деня си, да не се фокусираме върху кой какво и как яде.

 

Това не е синът ми, който яде цвекло, а вампир от книгата „Хотел Трансилвания“ – четенето ѝ е любимата му част от този ден :)

 

Ритуал за свързване преди лягане: „Заради какво обикнах този ден“

Кога: Преди лягане особено когато детето е по-неспокойно, превъзбудено или преуморено.

Как: Кои са причините да се радвам на днешния ден? Ако съм стара баба/дядо и си спомня този ден, как бих го разказал/а на внуците си, децата на моите деца?

С каква цел: Отново да дадем шанс на нас и детето да преработи случките от деня. Да стартираме процес на самоосъзнатост, да подпомогнем изграждането на идентичност у детето. А и у нас. Да помогнем, ако някое чувство или мисъл вълнуват детето и ще му пречат да се успокои и заспи. Да закалим връзката помежду ни.

Коледен ритуал: „Любима коледна традиция“

Кога: С наближаването на празниците, в началото на декември.

Как: С малките деца да нарисуваме заедно, а големите да нарисуват сами или да напишат 1) нещо, което всеки би искал/а по празниците; 2) нещо, за което се сещаме, когато мислим за Коледа; 3) нещо, от което искаме по-малко в тези дни

С каква цел: За да отворим разговор за очакванията на всеки, включително и на нас, родителите. Ако се чудим от какво да имаме повече и от какво – по-малко в идните забързани дни. За да отхвърлим някои остарели вече традиции, които не обслужват семейството, или просто да си дадем разрешение да опростим всички приготовления.

Когато ние правихме играта, се оказа, че всички искаме да четем повече коледни вълшебни истории, да пием топъл шоколад и да имаме голяма елха. Явно това са нашите очертаващи се семейни традиции, които децата са осмислили от предни години и вече свързват с празниците. Стана ми мило и отчетох, че беше хубаво, че играхме тази игра, защото и аз чух собствените си нужди.

И най-вече разпознах част от идентичността на семейството ни, която преди това се опасявах, че се губи в забързаното готвене, посещение от трапеза на трапеза при всички роднини и т.н.

Автор: Ели Мантовска

Последвайте Ели във Facebook – Сладки думиИнстаграм – 5pod5, както и в нейния блог, за да прочетете ценните и интересни съвети, които тя дава.

Част 1 прочетете ТУК.

Част 3 прочетете ТУК.

 

Още по темата:

Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 1

Предложения за семейни игри от Ели Мантовска - част 3

Идеи за семейни игри от Офлайн Кидс