Ако искате да отгледате устойчиви деца, винаги правете тези 3 неща

Ако искате да отгледате устойчиви деца, винаги правете тези 3 неща

Шерил Сандбърг е главен оперативен мениджър на Фейсбук. През 2015 година съпругът ѝ умира внезапно и тя остава вдовица с 2 деца в училищна възраст. Тази ранна загуба я кара да проучи задълбочено кои са факторите, които правят децата устойчиви на травматични преживявания, загуби и неуспехи.


Ето нейните три предложения:


1. Обръщайте пълноценно внимание на децата си.

В света на непрекъснато сигнализиращите ни смартфони понякога е много лесно да пропуснем да отделяме специално време на децата си. Много често вниманието ни е разделено между тях и някое устройство. Според Сандбърг специалната, фокусирана комуникация с децата им помага да станат по-стабилни и устойчиви хора. „Дейв и аз бяхме установили традицията всяка вечер на масата да споделяме най-добрите и най-лошите моменти от деня си.  Да дадеш на децата цялото си внимание – което, както знаем, често пропускаме да направим – е ключова стъпка към изграждането на тяхното самочувствие и положителна себеоценка. Моите деца и аз продължаваме с тази традиция и сега това ни напомня, че дори след огромната загуба все още има неща, които могат да ни донесат радост


2. Говорете за миналото, дори от това да ви боли.

Сандбърг смята това за особено важно. „Когато децата порастват, познавайки семейната си история – къде са отраснали баба им и дядо им, какво е било детството на родителите им – те развиват по-добри умения за справяне с трудностите, както и чувство за принадлежност и значимост“. Джеймс Пеннебейкър, психолог в Тексаския университет, е установил, че споделянето на болезнени спомени може да причини болка в момента, но подобрява умственото и дори физическото здраве за в бъдеще.


3. Ходете рамо до рамо с децата си, а не пред тях.  

Като родител вашето инстинктивно желание е да разчиствате пътя пред децата си, да ги предпазвате от опасности и препятствия, но това води до проблеми. Това може да е валидна стратегия, когато говорим за прохождащи деца, но става невъзможно, когато те порастват. Дори да успявате да го правите и занапред, по този начин ще попречите на децата си да придобият жизненоважни умения за справяне с живота. Какво да правите? Просто бъдете до тях, докато те се справят с предизвикателствата на живота сами. „Нашата близост и готовността ни да ги слушаме са достатъчна подкрепа“, казва Сандбърг.

 

 Източник

 

Още по темата:

Как да отгледаме предприемчиви деца

10 неща, които децата ни трябва да учат в училище

8 лоши навика, на които несъзнателно учим децата си