RO EN

Как да подготвим детето за първия учебен ден

Как да подготвим детето за първия учебен ден


Предварително:


Говорете за училището като преживяване – старайте се да бъдете максимално обективни, да не прекалявате с хвалбите или пък с предупрежденията.

Имайте предвид, че детето много ясно усеща скритите ви намерения и ако вие настойчиво му повтаряте: „Няма от какво да се притесняваш!“, то със сигурност ще започне да се страхува.


Разкажете му как ще мине първият учебен ден – че ще има много хора, ще има нови деца, нова госпожа, после ще влезете в класната стая и т.н. Несигурността плаши, децата обичат яснотата, предварителната информация ги успокоява, че всичко е под контрол.


Планирайте заедно – изберете заедно дрехите за първия учебен ден, напазарувайте поне част от необходимите материали, особено раницата, включете активно детето в подготовката – нека усети това преживяване като свое.


Първият учебен ден:


Ако детето се притеснява:

Прегръщайте го, галете го, докосвайте го. Децата ни имат нужда от физически контакт, и то с нас – това ги успокоява.


Не омаловажавайте чувствата му – не му се карайте, не му казвайте, че се глези, не го призовавайте да е смело – разберете, че му е тежко, и просто му говорете спокойно и позитивно.


Огледайте се за друго притеснено детенце и хванете двете за ръчичка – чуждото нещастие успокоява личното, а топлината на друга детска ръка вдъхва увереност


Не показвайте вашата тревога – не може да очаквате детето ви да е щастливо, ако вие сте несигурни и разтревожени. Ако се чувствате така – скрийте го и се усмихнете – дължите го на детето си!


Следващите дни:


Много често след първия учебен ден децата се опитват да преговарят – а може ли да ме вземаш по-рано, на мен не ми харесва храната в стола, искам да си стоя вкъщи. Тук трябва да разберете каква е истинската причина за това и да се опитате да постъпвате спрямо нея:


Ако детето просто се опитва да види доколко сте сериозен с тази нова инициатива – проявете твърдост. Колкото по-последователен и неотстъпчив сте, толкова по-рано детето ще спре да гледа към вас и към предишното си ежедневие и щесе обърне към новата реалност и новите контакти.


Ако детето наистина се изтощава – емоционално или физически – проявете загриженост. Отпускайте му малки почивки – веднъж в седмицата го вземайте по-рано и правете нещо, което знаете, че обича – разходка, кино или почивка у дома. Лека-полека то ще свикне с новия ритъм и необходимостта от тези малки „бягства“ ще отпадне.


Автор: Биляна павлова, семеен консултант

Бъди в безопасност!
Купи сега
 
Торбичка с подаръци за училище
Торбичка с подаръци за училище

Цена: 42,68 лв.

Нова цена: 29,90 лв.

Купи сега
 
Бъди щастлив!
Купи сега

 

Още по темата:

8-те вида интелигентност и успехът в училище

Да има ли униформи в училище – за и против

Трябва ли да се забранят домашните?


Виж следващата новина
Как да научим детето да се сприятелява?
Как да научим детето да се сприятелява?


„Когато му предложа да покани приятели на гости, детето ми казва, че няма такива и че на никого не му пука за него.“


Страхът от погледа на другия


„Когато гледам себе си, се отчайвам“, казва афоризмът, но детето, което не притежава самоувереност, не е в състояние да приложи неговата втора част: „Когато се сравнявам с някого, се успокоявам“.