RO EN

Не претоварвайте детето със занимания през лятната ваканция! - съветите на един психолог

Не претоварвайте детето със занимания през лятната ваканция! - съветите на един психолог


Преди да изберем активностите, с които да се занимава детето ни, е необходимо да се съобразим с възрастта, с възможностите и с желанията му. Родителят е този, който може да разпредели качествено свободното време на своето дете, така че то да се чувства комфортно. Така например:

          - Интровертните деца могат да бъдат включени в колективни спортове, в групови дейности и игри, да посещават курсове за актьорско майсторство и т.н.


          - По-агресивните и неспокойни деца – в дейности, развиващи самоконтрола, напр. спорт – карате и други бойни изкуства, шах, плуване; арт занимания.

          - Креативните деца – в дейности, в които да изразяват своите вътрешни чувства и мисли – рисуване, проектиране и моделиране и др.


Децата в детската градина е препоръчително да поддържат вече изградения дневен режим на сън и бодърстване и да бъдат ангажирани в дейности със спорт и изкуство.

Същото важи и за по-големите ученици, които трябва да се отърсят от напрежението през учебната година. За тях са подходящи лагерите, излетите сред природата, спортните занимания, изкуството – където, освен да релаксират, могат да създадат и социални контакти.


По-специфично обаче е положението при първокласниците. Лятната ваканция е доста дълъг период без учебни занятия и неподдържането на интереса към ученето може да се окаже проблем в началото на следващата учебна година. Поради тази причина освен със занимания, свързани с физическа активност, те могат да бъдат ангажирани и с различни образователни игри и забавления.

Родителят трябва обаче да се стреми да „излезе“ извън рамките на традиционното учене и да предостави възможност на детето да учи чрез преживяванията си. Според детските психолози детето най-лесно усвоява нови знания и умения именно чрез преживелищния си опит, чрез изпитваните емоции и чувства. Образователните, настолните и онлайн игри, активните карти, енциклопедиите,  главоблъсканиците и т.н. са подходящи за почти всяка възраст.


Съвременните деца намират начин да се избавят от скуката именно в интернет. Те са склонни да прекарват голяма част от свободното си време в мрежата – в каналите за видеосподеляне или играейки онлайн игри. Това от своя страна може да има много и негативни последици и поради тази причина родителите трябва да регламентират ясно правата на достъп на детето до умните устройства. Като алтернативи на работата с устройства могат да се използват Лего роботиката, програмирането за деца – те дават един по-различен поглед за начина на използване на технологиите.


Съвременните родители от своя страна пък се стремят да оползотворят изцяло свободното време на детето, включвайки го предимно в образователни занимания – учене на чужд език, уроци по математика или по български език и т.н.

Все по-често по-амбициозните и заети възрастни предпочитат и целодневните летни занимални, където детето бива ангажирано с различни дейности, наподобяващи тези в учебната среда – ученето се редува с разходка и игри. Често детето обаче се оказва изключително натоварено и може да стане раздразнително и неспокойно.


При всички случаи е препоръчително родителите да не ангажират изцяло времето на своите деца – да им оставят време и да поскучаят.

Именно в моментите на скука детето може да прояви своята креативност и изобретателност.


 

Автор: Теодора Пампулова, детски психолог

Купи поредицата "Аз се уча да чета" с 20% отстъпка!
Купи сега
Умна торбичка за 3-4-5 годишните умници!
Умна торбичка за 3-4-5 годишните умници!

Цена: 30,20 лв.

Нова цена: 20,90 лв.

Купи сега
Оферта с ЕМОЦИИ - за деца от 3-7 години
Оферта с ЕМОЦИИ - за деца от 3-7 години

Цена: 19,88 лв.

Нова цена: 15,90 лв.

Купи сега


Още по темата:

Как да посрещнем ваканцията - съветите на един учител

Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител

Всички се нуждаем от пауза

 

Мозъчни битки
Купи сега

Виж следващата новина
Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител
Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител  1. Заведете детето си на истинска планина. Изкачете връх. Планински първенец (Мусала, Вихрен или Ботев). Нека много се изморят, да се издраскат дори. Само върховете се помнят. Разходките – не.