5 неща, които да избягвате, ако имате близнаци

5 неща, които да избягвате, ако имате близнаци

Да имаш близнаци, може да бъде вълнуващо, но също и изпълнено с предизвикателства приключение. За да преминете през него по-лесно и спокойно, ето пет неща, които е добре да избягвате:

  1. Претрупването с бебешки принадлежности

Това, че имате близнаци, може да ви изкуши да купувате по две от всичко, но това невинаги е необходимо. Помислете какви предмети може да се споделят или предават между вашите деца и дайте приоритет на практичността и простотата. Така хем ще сте по-икономични, хем няма да се претрупвате с купища играчки, от които впоследствие да се чудите как да се освободите.

  1. Липса на график

Наличието на относително последователни графици за хранене, игра и време за лягане може да помогне за поддържане на реда и минимизиране на стреса при всички членове на семейството. Избягвайте честите промени и хаоса в ежедневието си, защото те водят до несигурност и изнервеност при децата. Те харесват обичайните, повтарящи се действия.

  1. Сравнението 

Всяко дете е отделен индивид със собствени личностни характеристики и способности. Избягвайте да ги сравнявате един с друг, тъй като това може да създаде нездравословни отношения и конкуренция между тях. Приемайте техните различия и насърчавайте индивидуалното им израстване. 

  1. Пренебрегване на времето насаме

Прекарването на време насаме с всяко от децата е от съществено значение за укрепване на връзката родител – дете и за подхранване на техните индивидуални интереси. Въпреки че е по-лесно, постарайте се да не правите всичко задължително заедно. Отделете мисъл и време за индивидуални занимания, разходки или просто разговори, гушкане и гъделичкане.

  1. Пренебрегване на тяхната индивидуалност

Въпреки че близнаците често имат много тясна връзка помежду си, те трябва да бъдат насърчавани да развиват своята индивидуалност и лични интереси. Окуражавайте ги да имат различни приятелства, хобита и преживявания. Избягвайте да предполагате, че това, което работи за единия близнак, ще работи и за другия. Обърнете внимание на техните уникални нужди и адаптирайте родителския си подход към тях.

Не забравяйте, че отглеждането на близнаци е строго индивидуално преживяване и няма универсален подход. Бъдете търпеливи със себе си и вашите деца. Останете гъвкави и най-важното – ценете специалната връзка, която съществува между тях. 

Още по темата: 

Сладко-горчиви предизвикателства да имаш близнаци

Динамиката при семейство с близнаци и едно дете - опитът на Александра Джандев

На море с 2 породени деца - съвети и трикове от Радостина Христова